FIFA- hoofdkwartier Zürich
NOS VoetbalAangepast

Na onthulling Bild maakt FIFA corruptierapport openbaar

Leden van het FIFA-bestuur die in een privéjet naar een feestje in Rio de Janiero worden gevlogen. Een betaling van twee miljoen euro aan de 10-jarige dochter van een hoge FIFA-functionaris. Dit - en meer - staat in een 430 pagina's tellend rapport over mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's voetbal 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar.

Het zogenoemde Garcia-rapport lag al bijna drie jaar achter slot en grendel op het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond FIFA in Zürich, maar na onthullingen in de Duitse krant Bild heeft de FIFA nu besloten het gehele rapport openbaar te maken.

De gerenommeerde Amerikaanse jurist Michael Garcia deed op verzoek van de FIFA tussen 2011 en 2014 uitgebreid onderzoek naar mogelijke fraude bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Hij keek daarbij niet alleen naar de landen die de WK's toegewezen kregen, maar naar alle kandidaten. Ook het gezamenlijke bid van Nederland en België voor het WK van 2018 werd onder de loep genomen.

Garcia stelde een rapport op van 430 pagina's, maar de FIFA maakte in 2014 alleen een korte samenvatting van 46 pagina's openbaar. Daarin stond dat er geen bewijs van alomvattende fraude was gevonden, maar bij het gedrag van sommige personen waren wel vraagtekens te zetten. Volgens de jurist deed dat stuk geen recht aan zijn bevindingen.

De kop van het artikel in Bild

Garcia stapte uiteindelijk in 2014 op als lid van de ethische commissie van de FIFA.

De FIFA zegt in een reactie dat de wereldvoetbalbond volgende week de openbaarmaking van het rapport zou bespreken. Maar door de onthullingen in Bild is op aandringen van de ethische commissie van de FIFA het rapport inmiddels openbaar gemaakt.

Geen alomvattend bewijs

Volgens de Duitse journalist Peter Rossberg van Bild bevat het rapport geen sluitend bewijs voor corruptie, maar gaat het om puzzelstukjes die een beeld geven. Hij zegt dat er geen andere conclusie kan volgen dan dat het toernooi van Qatar door omkoping naar het land is gegaan. Voor Rusland zijn de bewijzen lastiger.

Bildjournalist weet het zeker: Qatar kreeg WK door omkoping

Saillant is dat de tweede auteur van het Garcia-rapport, de Zwitserse jurist Cornel Borbely, enkele weken geleden tot zijn grote verbazing door FIFA aan de kant is gezet. Hij leidde de ethische commissie sinds het vertrek van Garcia en werkte mee aan de zaken tegen oud-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini.

De FIFA zegt dat Borbely zelf het openbaar maken van het rapport tot nog toe heeft tegengehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl