Sepp Blatter tijdens een persconferentie in het FIFA-hoofdkwartier in Zürich
NOS Voetbal

FIFA: WK's blijven in Rusland en Qatar

De WK's van 2018 en 2022 blijven gewoon in Rusland en Qatar. De FIFA heeft in een verklaring laten weten dat de ethische commissie geen aanleiding ziet om de controversiële toewijzingstrajecten, waar een zweem van corruptie omheen hangt, te heropenen of helemaal over te doen.

"De incidenten die zich mogelijk hebben voorgedaan, trekken de integriteit van het hele toewijzingstraject van de WK's van 2018 en 2022 niet in twijfel", staat in het rapport van de ethische commissie. De FIFA wil het volledige rapport niet openbaar maken, maar gaf vandaag wel de belangrijkste conclusies prijs.

Kritiek op Engeland en Australië

Het rapport is kritisch op de bids van Engeland en Australië. Engeland wilde het WK van 2018 hebben en is ingegaan op "ongepaste verzoeken" van voormalig CONCACAF-voorzitter Jack Warner, die destijds FIFA-bestuurder was. Volgens de ethische commissie werden hiermee "de reglementen overschreden".

Australië wilde het WK van 2022 en daarbij waren er "in het licht van de ethische regels van de FIFA indicaties van potentiële problemen van individuen". In het rapport wordt daaraan toegevoegd dat het om erg lichte indicaties gaat.

Het effect van de incidenten op de bids in zijn geheel was verre van voldoende om het toewijzingstraject te heropenen

De ethische commissie van de FIFA sluit het bidboek van de WK's 2018 en 2022

En zo kwam de ethische commissie tot de volgende conclusie: "Het effect van bovengenoemde incidenten op de bids in zijn geheel was verre van voldoende om het toewijzingstraject te heropenen. Daarmee is de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 wat betreft de ethische commissie afgesloten."

In het rapport wordt door Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie, wel aangekondigd dat de Amerikaanse jurist Michael Garcia, die het onderzoek uitvoerde, diverse individuen verder onder de loep gaat nemen. Namen werden daarbij niet genoemd.

  • AFP
    Sepp Blatter maakt op 2 december 2010 bekend dat Qatar het WK van 2022 zal organiseren.
  • ANP
    Ook Rusland mag juichen. Dat land krijgt op 2 december 2010 het WK 2018 toegewezen, waarvoor ook Nederland en België in de race waren. Op de voorgrond treurt de Nederlands-Belgische delegatie met vanaf links Harry Been Guus Hiddink, Ruud Gullit en Jean-Marie Pfaff.
  • EPA
    De Qatarees Mohamed bin Hammam (links) zou drie miljoen hebben gespendeerd aan beïnvloeding van FIFA-leden bij de toewijzing van het WK 2022. Bin Hammam werd in december 2012 geschorst voor het leven door de voetbalbond. Volgens de FIFA is de procedure voor het WK 2022 echter volgens de regels verlopen.
  • ANP
    In mei 2011 werd Jack Warner uit Trinidad en Tobago geschorst en later veroordeeld na bewijzen van corruptie. Volgens het FIFA-rapport zou de Engelse FA via Warner stemmen willen kopen voor het WK in 2018.
  • EPA
    Het Nederlands-Belgische bid voor het WK 2018 valt volgens het FIFA-rapport niets te verwijten, maar kreeg in 2010 slechts vier stemmen. In mei 2010 stapten ambassadeur Johan Cruijff en KNVB-voorzitter Michael van Praag nog vol vertrouwen op de fiets. Op de achtergrond KBVB-voorzitter François De Keersmaecker, uitvoerend directeur Harry Been en ambassadeur Paul van Himst.
  • EPA
    De onafhankelijke advocaat Michael Garcia (links) onderzocht de toewijzing van het WK voetbal 2018 en 2022. Voorzitter van de ethische commissie Hans Joachim Eckert (rechts) maakte vandaag enkele conclusies bekend.

De ethische commissie deed gedurende twee jaar onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Beide procedures zouden niet helemaal zuiver zijn verlopen, met onder meer verdenkingen van illegale betalingen aan prominente FIFA-officials.

In het geval van Qatar luidt de kritiek in het onderzoeksrapport dat het bid "potentiële problematische feiten en omstandigheden" had en dat er te weinig transparantie was. Verder bleken betalingen van Mohamed bin Hammam aan andere Afrikaanse officials en Jack Warner niet voor het bid te zijn, maar voor politieke kwesties. En 'bewijs' van een voormalig medewerker die meldde dat Qatar had betaald voor Afrikaanse stemmen, werd afgelegd.

Een constatering die de zuiverheid van het Russische bid in twijfel trekt, is dat computers die Russische stafleden hadden gebruikt allemaal werden vernietigd.

Nederland, België en Blatter zijn in orde

Nederland en België komen ongeschonden uit de strijd als het gaat om het bid voor het WK van 2018: in het rapport komen geen heikele punten naar voren. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt overal van vrijgepleit.

Blatter en zijn uitvoerend comité wilden het rapport eigenlijk volledig onder de pet houden, maar de voorbije weken werden vanuit verschillende instanties, en ook vanuit de FIFA zelf, oproepen gedaan om openheid van zaken te geven. Van een 350 pagina's tellend rapport zijn nu de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen openbaar gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl