ANP
NOS NieuwsAangepast

Chinese activist Liu Xiaobo komt vrij wegens ernstige ziekte

De Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo is vrijgelaten. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede komt om humanitaire redenen vrij. Vorige maand is vastgesteld dat hij leverkanker heeft en niet lang meer te leven heeft.

Zijn advocaat zegt dat de 61-jarige Liu in een academisch ziekenhuis in de stad Shenyang ligt en dat zijn toestand stabiel is. Het is niet duidelijk of hij bezoek mag ontvangen.

11 jaar cel

Liu is een van de bekendste politieke gevangenen in China. De hoogleraar literatuur werd in 2009 veroordeeld tot 11 jaar cel voor betrokkenheid bij activiteiten "om de regering omver te werpen".

Liu zette zich tientallen jaren in voor de vrijheid van meningsuiting en een meerpartijenstelsel in China. Zijn veroordeling in 2009 volgde op zijn medewerking aan Charter 08, een manifest dat oproept tot sociale en politieke hervormingen.

Studentenprotest

Eerder zat hij al enkele keren in de gevangenis, onder meer vanwege zijn rol bij de demonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Hij fungeerde toen als een mentor van de studentenleiders.

In 2010 kreeg Liu de Nobelprijs voor de Vrede, tot woede van de Chinese autoriteiten. Vanwege zijn celstraf kon hij die onderscheiding niet in ontvangst nemen. Bij de ceremonie in Oslo bleef zijn stoel uit protest leeg.

Huisarrest

Amnesty International roept de Chinese overheid op om Liu alle benodigde medische zorg te geven. Ook moet het huisarrest van zijn vrouw Liu Xia worden opgeheven. "Ze moet bezoek kunnen krijgen, vrij kunnen reizen en herenigd worden met Liu Xiaobo", zegt Amnesty-onderzoeker Patrick Poon.

Amnesty International wil ook dat China alle andere mensenrechtenactivisten die in de gevangenis zitten meteen vrijlaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl