De meteoriet van Broek in Waterland
NOS NieuwsAangepast

Steen die door dak Broek in Waterland viel, is meteoriet

Een steen die in januari van dit jaar door het dak van een schuurtje in Broek in Waterland viel, blijkt een meteoriet te zijn. De eigenaren waren op het moment van de inslag niet thuis. Zij vonden de halve kilo zware, vuistdikke, zwarte steen pas de volgende dag.

De eigenaren wisten eerst niet waar de steen vandaan kwam. Na een onderzoek op internet besloten ze Naturalis op de hoogte te stellen. Dat stuurde twee experts, onder wie geoloog Leo Kriegsman.

Vuurbol

"Hij komt uit het gebied tussen Mars en Jupiter", zei Kriegsman in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar is een gebied vol met ruimtepuin en kleine planeetjes, waar heel veel meteorieten vandaan komen. Af en toe raakt er eentje uit zijn baan en dan komen ze soms op aarde terecht."

Naturalis heeft de 4,5 miljard jaar oude steen in bruikleen. Het hoopt dat het de steen van de eigenaren kan overnemen. De marktwaarde ligt rond de duizend euro.

Een van de eigenaren noemde op NH Radio het neerkomen van de steen op zijn schuurtje "bizar". Hij weet nog niet of hij hem zelf houdt of dat Naturalis hem mag hebben.

Het ruimtegesteente stamt uit de tijd dat het zonnestelsel ontstond. Hij drong in januari met een snelheid van 10 kilometer per seconde de dampkring binnen.

Door de wrijving ontstond een vuurbol die door tientallen mensen is gezien en ook door de dashcam van een automobilist in België. De Leidse onderzoekers leiden uit het tijdstip en de richting waarin de vuurbol zich beweegt af, dat dit de meteoriet was die in Broek in Waterland landde.

Zelden

In Nederland komt gemiddeld eens in de drie à vier jaar een meteoriet neer, maar die worden zelden teruggevonden. In Nederland zijn zes gevallen bekend. De laatste keer was in 1990 in Glanerbrug, bij Enschede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl