Een inslag van een meteoriet op aarde is uiterst zeldzaam en de kans is dan ook verwaarloosbaar klein dat er één op je hoofd of vlakbij je in de buurt valt. Toch overkwam het een man in India afgelopen weekend. Hij kwam daarbij om het leven.
Wetenschappers onderzoeken de steen. Als blijkt dat het echt om een meteoriet gaat, is het de eerste dode ooit door een vallende ruimtesteen.
"Je kunt hier gewoon op wachten", vertelt sterrenkundige Niek de Kort. "Er zijn al eens een hond en een koe gedood door een meteoriet. Ook is er eens één vlak langs een skydiver gesuisd. Dat er nu iemand zou zijn overleden, verbaast mij niks."
Elke plek in de wereld heeft evenveel kans op de inslag van een meteoriet.
Het Indiase slachtoffer was een buschauffeur. Hij liep buiten op de campus van een college in een plaatsje in het zuiden van India, toen de meteoriet viel. Door de inslag sprongen de ramen van gebouwen en een voorbijrijdende bus. Waarschijnlijk kwam de man om het leven door rondvliegend puin. Drie anderen raakten gewond.
Onderzoekers van de politie dachten eerst aan een bomexplosie, maar forensisch experts vonden geen sporen van explosieven.
Botte pech dus. De kans op vallende stenen uit de ruimte is zeer klein, ondanks de grote hoeveelheid meteorieten waarmee de aarde dagelijks wordt bestookt. "Dagelijks bereikt 3.000 ton (drie miljoen kilogram) meteoriet de atmosfeer. Het meeste komt in stof en zandkorrels naar beneden. Heel af en toe valt er een steen", zegt De Kort.
Volgens hem zijn die stenen vaak helemaal niet zo heel groot. "In Nederland zijn de afgelopen 100 jaar maar 5 meteorieten gevonden, variërend van 60 gram tot een paar kilo."
Rusland
Een hele grote meteoriet-inslag was in 2013 in Rusland. Toen raakten 1200 mensen gewond. De meteoriet had het formaat van een bus. Dankzij de camera's op dashboards van automobilisten zijn er veel beelden van die inslag.
"Zodra een meteoriet de atmosfeer bereikt, ontstaat er een explosie. Je kan het vergelijken met een auto die met 130 km per uur op een betonnen muur rijdt. We hebben het dan over een steenmeteoriet. Door de explosie ontstaan er veel kleine stukjes", zegt De Kort.
"Je hebt ook ijzeren meteorieten. Die exploderen minder snel en slaan eerder een gat of krater in de grond." Dan krijg je een inslag zoals de Barringer Crater in de Verenigde Staten.
De meteorietinslag in India dit weekend liet een kleine krater achter in de grond. Het is nog niet duidelijk om wat voor soort meteoriet het gaat. In januari was in dezelfde regio ook al een meteorietinslag, maar daar vielen geen gewonden bij.