NOS NieuwsAangepast

Nog tientallen flats in Groot-Brittannië brandgevaarlijk

De gevelbekleding van tientallen flats in Groot-Brittannië voldoen niet aan de veiligheidseisen. Na een grote brand in Grenfell Tower, waarbij zeker 79 mensen om het leven kwamen, worden flats door heel Groot-Brittannië gekeurd. Tot nu toe slaagden 27 gebouwen niet voor de brandveiligheidstest, zegt de Britse overheid.

De tests richten zich vooral op de gevelbekleding van flats. Het vuur in Grenfell Tower kon zich volgens experts mede door brandgevaarlijke panelen zo snel verspreiden. Gisteren kwam naar buiten dat zeven flats vergelijkbare panelen hebben.

Verwijderen platen

Bewoners van de 27 flats hoeven hun woning niet te verlaten. In een aantal gebieden heeft de gemeenteraad besloten de brandgevaarlijke panelen te verwijderen. De afgekeurde flats staan onder meer in Camden, Manchester en Plymouth.

Evacuaties vanwege brandgevaar in Groot-Brittannië

Het vuur in de Grenfell Tower brak waarschijnlijk uit bij een koelkast. Door aluminium gevelbekleding met een plastic binnenkant verspreidde het vuur snel.

Camden

Gisteren werden in Camden, Londen, vier flatgebouwen ontruimd. Die zouden zijn bekleed met vergelijkbare platen als de Grenfell Tower. Het gaat in totaal om 650 woningen. Vanochtend waren er nog 83 mensen die weigerden hun huis te verlaten.

De aanleiding voor de brandweer om de gebouwen te ontruimen waren problemen met branddeuren, gevelbekleding en de isolatie van gaspijpen. De Britse premier May zegt dat de overheid lokale autoriteiten ondersteunt om de geëvacueerden onderdak te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl