VVD, CDA, D66 en ChristenUnie: gaat dat lukken?

Twee etentjes deze week die de onderhandelingen inluidden over een kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Gisteravond werd er door alle vier de partijleiders - Rutte, Buma, Pechtold en Segers - gegeten aan het Binnenhof met informateur Tjeenk Willink.

"We hebben niet onderhandeld maar wel vastgesteld dat we uitzien naar de gesprekken", zei Rutte na afloop.

En woensdagavond zochten D66 en de ChristenUnie toenadering bij een rijsttafel, in een Indonesisch restaurant in Den Haag.

Bestaansrecht

Zo'n gesprekje was wel nodig. Pechtold en Segers concludeerden nog maar een maand geleden dat samen regeren onmogelijk was, en wel om heel principiële redenen die het bestaansrecht van hun partijen raken.

Segers heeft zijn leden al laten weten dat hij voor moeilijke keuzes zal komen te staan en vraagt hen met hem te blijven bidden.

Idealen

Ook Pechtold legt zijn leden uit dat de onderhandelingen vooral gaan over idealen, die "soms zelfs haaks op elkaar staan." Maar dit is de laatste optie voor een stabiel meerderheidskabinet, dus hij doet het.

Toch hebben deze onderhandelingen een goede kans van slagen, zo klinkt het bij de vier partijen in de gangen van de Tweede Kamer.

Nieuwe informateur

Of die onderhandelingen weer worden geleid door Tjeenk Willink wilde Rutte niet zeggen. Voor VVD, CDA en D66 is hij een goede kandidaat. Maar de ChristenUnie ziet meer in een nieuwe informateur.

Informateur Tjeenk Willink gaat dit weekend zijn verslag schrijven voor de Tweede Kamer, inclusief het besluit over zijn opvolger.

Woensdag is er dan waarschijnlijk een Kamerdebat over dat verslag en dan beginnen de echte onderhandelingen na het debat.

Formatiegesprekken met nieuwkomer ChristenUnie van start

STER reclame