De protestactie in het Van Gogh Museum
NOS NieuwsAangepast

Vergoeding voor onterecht vastgehouden Van Gogh-betogers

Vier activisten van Fossil Free Culture die in mei in het Van Gogh Museum werden opgepakt, krijgen ieder een schadevergoeding van 210 euro. De rechter oordeelde vorige week al dat ze ten onrechte in een politiecel werden opgesloten.

De vier maakten deel uit van een groep van acht vrouwen die op een trap in het Van Gogh Museum protesteerden tegen het feit dat Shell een van de sponsors is van het museum. "Kunst gesponsord door olie is het niet waard om gezien te worden", vindt Fossil Free Culture.

Niet illegaal

Toen de vrouwen nep-olie op de vloer van het museum knoeiden, greep de politie in en arresteerde de hele groep vanwege lokaalvredebreuk. Vier arrestanten werden al snel vrijgelaten, maar de andere vier werden vastgehouden omdat ze weigerden te zeggen wie ze waren. Justitie vermoedde dat ze illegaal in Nederland waren.

Dat had niet gemogen, stelt de rechter. "Omdat achteraf bleek dat geen van de activisten illegaal in het land verbleef, had de staatssecretaris ze niet mogen vastzetten op grond van een vermoeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl