De drie badmeesters en twee leerkrachten op een rechtbanktekening
NOS NieuwsAangepast

Ouders verdronken meisje Salam zwaar teleurgesteld in uitspraak

De ouders van het verdronken Syrische meisje Salam zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechter in de zaak over wie er schuldig is aan de dood van hun dochter.

Ze vinden het vooral onverteerbaar dat de leerkrachten die bij schoolzwemmen in 2015 aanwezig waren toen hun dochter verdronk vrijuit gaan.

Vanmiddag veroordeelde de rechter de drie badmeesters tot een taakstraf. Volgens de rechter waren ze in het toezicht tekortgeschoten. De leraren zijn vrijgesproken, mede omdat ze niet goed op de hoogte waren gebracht van de protocollen waarin hun verantwoordelijkheden stonden.

Volgens de advocaat van de ouders is het goed dat de rechter oordeelt dat de school de leraren onvoldoende heeft voorbereid op hun taak tijdens het schoolzwemmen. "Dat is belangrijk, maar het uiteindelijke resultaat blijft dat ze zijn vrijgesproken", zegt advocaat Bert van Engelen.

Hij wijst erop dat de school altijd het aanspreekpunt van de ouders is geweest. "Zij hebben op school tegen de leerkrachten gezegd dat Salam niet kon zwemmen, dat ze de taal niet spreekt, dat ze voorzichtig met haar moeten zijn en dat ze haar heel goed moeten bewaken. Daarin zijn ze vooral teleurgesteld."

Een traumahelikopter naast het zwembad in Rhenen in 2015

Toezicht

De leraren zijn opgelucht dat ze zijn vrijgesproken, laten ze via hun advocaten weten. "Mijn cliënt heeft het gevoel dat er recht is gedaan. Het OM heeft de zaak ingestoken alsof leerkrachten en zwembadmedewerkers dezelfde toezichttaak hebben, maar daar zit toch een verschil in volgens de rechtbank", zegt advocaat Christien Wildeman.

"Deze uitspraak is een geruststelling voor het onderwijs. Een leraar is geen superhero die de zwemles er nog even bij doet. De rechtbank heeft meer realiteitszin dan het OM als het gaat om wat je van een leerkracht mag verwachten", vervolgt de advocaat.

Verbeteren

Ook de Algemene Onderwijsbond vindt het goed dat de leraren zijn vrijgesproken, maar bestuurder Tamar van Gelder zegt ook dat er nog een hoop te verbeteren valt. "Uit deze zaak bleek dat ze op school de protocollen niet kenden, dat ze niet zijn opgevolgd en dat er niet goed is overlegd met het zwembad. Daar valt dus nog veel te verbeteren."

Ook de organisatie voor het basisonderwijs, de PO-Raad, vindt het belangrijk dat de protocollen worden bekeken en dat ze onder alle leraren en schoolleiders bekend zijn.

De organisatie hoopt dat met de vrijspraak van de leerkrachten de rust in de sector terugkeert. "Als het wel tot een veroordeling was gekomen, dan zouden de scholen terughoudender worden met schoolzwemmen. En dat is zeer onwenselijk", stelt voorzitter Rinda den Besten. Ze benadrukt dat in grote steden het schoolzwemmen vaak essentieel is voor het behalen van het zwemdiploma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl