ANP

De gemeente Den Haag trekt zijn handen af van ADO. Het gemeentebestuur heeft het prioriteitsaandeel van de eredivisieclub teruggeven, omdat het geen verantwoordelijkheid meer wil dragen voor het financiële beleid.

Aanleiding voor het besluit was de begroting die ADO vorige week indiende bij de KNVB. "Die was voor een belangrijk deel gebaseerd op geleend geld en dus naar ons inzicht gebouwd op drijfzand. Daar kan de gemeente onmogelijk mee instemmen", zegt wethouder Tom de Bruijn. De gemeente wees de begroting voor de zesde keer af.

Wang

Het gemeentebestuur had ook bezwaar tegen het contract met het Chinese bedrijf UVS van grootaandeelhouder Hui Wang. De Chinees kreeg van ADO te veel macht, zegt de gemeente.

De gemeente zegt er alles aan te hebben gedaan om duurzame oplossingen te vinden voor de financiële problemen bij ADO. Omdat die voorstellen structureel zijn genegeerd, trekt wethouder De Bruijn de handen af van de club. "Wij hadden uiteraard die stap liever niet gezet, want ADO gaat ons zeer aan het hart. Maar het bleek onvermijdelijk gezien de financiële en organisatorische wanorde die er heerst."

Invloed gemeente

De gemeente Den Haag had tot nu toe een prioriteitsaandeel in ADO. Daarom moest het gemeentebestuur altijd betrokken worden bij belangrijke besluiten, zoals het vaststellen van de begroting. "Om ADO niet langer in de weg te zitten hebben wij een stap terug gedaan en kan ADO voort op de weg die hun voorkeur geniet, namelijk onder de vlag van UVS", zegt De Bruijn.

De gemeente had ook een commissaris bij ADO. Oud-burgemeester Wim Deetman stapte vorige week op uit onvrede met de koers van de club. Ook commissaris en oud-trainer Martin Jol stapte vorige week op.

STER reclame