NOS NieuwsAangepast

Prijs van ruwe olie daalt in rap tempo, benzineprijs daalt langzaam mee

De prijs van een vat ruwe olie is in een paar weken tijd met twintig procent gedaald. Daarmee lijkt het plan van de OPEC-landen om de prijs van ruwe olie op te krikken mislukt.

Een vat ruwe Brent-olie kost nu iets minder dan 45 dollar. Dat is de laagste prijs sinds november 2016.

OPEC-landen spraken in november een productiebeperking af om de prijs op te schroeven. Dat leek even effect te hebben, ook doordat Rusland en andere niet-OPEC landen zich erbij aansloten. Maar doordat in de VS de productie van schalie-olie inmiddels is opgevoerd, komt er weer meer olie op de markt en daalt de prijs.

Prijs ruwe olie

Ook de brandstofprijzen dalen. Een liter benzine is nu 9 cent goedkoper dan in april. Volgens United Consumers scheelt dat automobilisten gemiddeld 40 euro per jaar.

"De invloed van de olieprijs op de prijs van benzine is relatief klein", zegt Paul van Selms van United Consumers. "De prijs bestaat voor ruwweg tweederde uit belastingen en accijnzen, maar je ziet de prijsdaling van olie zeker terug aan de pomp."

"De OPEC had erop gegokt dat zijn maatregelen effectiever zouden zijn", zegt oliedeskundige Aad Correljé van de TU Delft. "Het oppompen van schalieolie is redelijk snel op te voeren en dat is wat er nu in de Verenigde Staten is gebeurd."

Of de prijs nog verder daalt, hangt af van wat de OPEC-landen nu gaan doen. "Het kan dat de discipline binnen de OPEC verzwakt nu de olieprijs daalt en ze de productie weer gaan opvoeren."

"Maar het kan ook zijn dat de prijs gaat stijgen als de OPEC de productie nog verder terugdraait of als er een belangrijke producent uitvalt. Het Midden-Oosten is niet de meest stabiele regio. Als daar serieuze dingen gebeuren, kan de olieprijs snel omhoog gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl