ANP

Vakbond FNV meldt dat veel mensen klagen over werken in de aanhoudende hitte. De bond is gisteren op bouwplaatsen geweest om ijsjes en water uit te delen.

Net als gisteren is het ook vandaag zeer warm en droog weer. Morgen kan de temperatuur in het zuiden en oosten van Nederland zelfs oplopen tot 36 graden.

"Mensen klagen vooral dat er onvoldoende water aanwezig is", zei Willem Dijkhuizen van FNV Bouw in het NOS Radio 1 Journaal. Ook wordt er veel geklaagd over de helmen en lange broeken die de bouwvakkers omwille van de veiligheid moeten dragen. "Zonder helm en in korte broek op een bouwplaats is natuurlijk gevaarlijk, maar dat krijgen we toch als klachten te horen."

Veel werknemers zeggen tegen de FNV dat ze voorstander zijn van een tropenrooster, maar werkgevers gaan daar maar zelden mee akkoord. "We hebben gelukkig af en toe wel een positieve reactie, maar over het algemeen niet."

Goed overleg

Bij beroepen die het in de hitte extra zwaar hebben, zoals asfaltwerkers en dakdekkers, trekt de bond aan de bel als de werknemers geen aangepast rooster krijgen. "Als daar niet ingegrepen wordt, sturen we daar de inspectie NZW op af."

Volgens Dijkhuizen zijn er onvoldoende afspraken over werken in aanhoudende hitte. "Tot nu toe ging het altijd in goed overleg, maar we zien nu dat er niet genoeg gebeurt. Je hoort op bouwplaatsen de vraag om daar iets mee te doen dus het is nu een hot item om afspraken in de cao te zetten."

STER reclame