1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Warm weer: scholen eerder dicht en langer op het terras

Op verschillende plekken in het land zijn vandaag maatregelen genomen vanwege de hitte.

In Leiden mogen de terrassen vanavond langer open blijven. Omdat de temperatuur boven de 28 graden komt, hoeven de terrassen in de stad pas om 01.00 uur 's nachts dicht. Normaal gesproken is de Leidse horeca op doordeweekse dagen tot middernacht geopend, meldt Omroep West. Ook in andere steden geldt een dergelijke regeling.

ANP
Het strand in Scheveningen

Door de hitte liepen veel mensen op de weg vertragingen op. De ANWB waarschuwde eerder op de dag voor bermbranden langs wegen. Vandaag was dat onder meer het geval bij Tilburg, waar Rijkswaterstaat de A58 enige tijd in beide richtingen grotendeels moest afsluiten om het vuur te blussen. De brandweer vroeg automobilisten geen brandende sigaretten uit autoramen te gooien. De ANWB had de handen vol aan automobilisten met defecte koelsystemen en accu's.

ANP

Op verschillende plekken werden bruggen nat gehouden. Door de warmte zet het metaal uit, waardoor de bewegende delen vast kunnen lopen. Koelen met water moet dat voorkomen. Dat geldt ook voor wissels op het spoor.

Want ook met treinen waren de nodige problemen. Het treinverkeer in Nederland was vandaag urenlang flink ontregeld. Reizigers die lang moesten wachten, kregen flesjes water. Volgens ProRail hadden veel van de vertragingen te maken met de hitte.

ANP
Reizigers krijgen flesjes water bij station Zwolle

Niet alleen mensen hebben het wat zwaarder met het warme weer. Ook voor sommige dieren is het flink afzien. In Luttelgeest in Flevoland moesten mensen van de brandweer vandaag twee schuren afkoelen met water omdat het binnen te warm was geworden voor de kuikens die erin zaten. Ze spoten met water op de daken en muren, meldt Omroep Flevoland.

Ook in Noord-Holland moeten dieren een handje worden geholpen. In Warmenhuizen roept egelopvang Dikke Prik mensen op om een bakje water in hun tuin te zetten voor dorstige egels, meldt NH Nieuws. Egels schijnen normaal gesproken veel te drinken, maar ze kunnen nu soms moeilijk water vinden.

Code geel

Vanmorgen kondigde het RIVM het hitteplan af voor Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het was vandaag zo'n dertig graden. Het hitteplan is gericht op kwetsbare mensen zoals ouderen, zorgbehoevenden en mensen met overgewicht. Het gaat om adviezen om de overlast te beperken. Er gold ook een code geel, liet het KNMI weten.

Ook morgen zijn er maatregelen genomen vanwege de warmte. In Limburg gaan sommige scholen wat eerder dicht. Een school stuurt leerlingen na 13.30 uur naar huis omdat de temperaturen, met name op de bovenste verdiepingen, flink oplopen. Op een andere school duren de lessen korter, meldt 1Limburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl