Een meisje dat het geweld in de regio Kasaï is ontvlucht
NOS Nieuws

Rapport: duizenden doden door geweld in Congo

Het geweld in de Congolese regio Kasaï heeft sinds oktober zeker 3383 levens geëist. De Rooms-Katholieke Kerk in het Afrikaanse land heeft dat bekendgemaakt na onderzoek in het gebied.

Het dodental ligt fors hoger dan de officiële cijfers die tot dusverre de ronde deden. De Verenigde Naties gingen ervan uit dat sinds het conflict uit de hand liep ruim 400 doden waren gevallen.

Massagraven

De strijd in Kasaï gaat vooral tussen Congolese veiligheidstroepen en de Kamwina Nsapu-militie. Vorig jaar zomer doodde het leger een leider van die militie, waarna het conflict escaleerde. De VN-vredesmacht Monusco vindt er geregeld massagraven.

Kamwina Nsapu heeft volgens het rapport van de Kerk zeker vier dorpen in Kasaï uitgeroeid. Op zijn beurt zou het leger zeker tien dorpen hebben verwoest. De Kerk baseert zich op lokale bronnen in het gebied, dat aan Angola grenst.

Onderzoek

Vanwege het opgelaaide geweld heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeid opgeroepen tot een internationaal, onafhankelijk onderzoek. Uit verhalen van vluchtelingen rijst een schrijnend beeld, zei hij voor de Mensenrechtenraad in Genève.

Zeid wees op berichten dat de regeringsgezinde Bana Mura-militie zich schuldig maakt aan onder meer het verminken van zwangere vrouwen en baby's. Bij dat geweld zouden ook Congolese militairen zijn betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl