NOS NieuwsAangepast

Waarschijnlijk plek voor 16-jarig suïcidaal meisje

Er lijkt een plek gevonden te zijn voor het 16-jarige suïcidale meisje van wie de ouders vorige week een wanhoopskreet lieten horen. Het meisje met ernstige psychische problemen heeft al een paar zelfmoordpogingen gedaan. Zij wacht op een plek in een van de weinige ggz-klinieken die jongeren als hun dochter kunnen helpen.

Staatssecretaris Van Rijn schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het signaal van de ouders zeer serieus neemt en zich de zorgen over het niet op tijd vinden van een passende plek goed kan voorstellen. Zijn departement heeft contact opgenomen met de ouders en met anderen. Volgens de staatssecretaris hebben de gesprekken ertoe geleid dat er "een mogelijk passende" plek lijkt te zijn gevonden. Hij benadrukt dat de ouders van het meisje het laatste woord hebben en dat daarover deze week nog gesprekken zijn.

In een reactie laat de moeder van het meisje weten dat er inderdaad een goede oplossing lijkt gevonden. "Wij zijn hier blij mee. En we zijn dankbaar voor alle aandacht die onze oproep in de media heeft gekregen. Nu willen we graag als gezin in rust werken aan het herstel van onze dochter."

Van Rijn wil zorgaanbieders en gemeenten nog eens aanspreken op hun verantwoordelijkheid. "Eventuele bestuurlijke vraagstukken over financiën en wachtlijsten mogen in acute gevallen uiteraard nooit een reden zijn om een kind niet tijdig te behandelen."

De staatssecretaris bereidt een wet voor om de samenwerking tussen gemeenten op het gebied van zeer specialistische hulp te verbeteren. "Het kan niet vrijblijvend zijn", stelt Van Rijn.

Ouders die vastlopen in de bureaucratie zoeken vaker de media op. Zo besteedde de NOS aandacht aan de 18-jarige suïcidale Thijs en ook toen bemiddelde het ministerie, nadat de zaak in de publiciteit was gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl