De Nederlandse vrouwen in actie tegen Australië op de WK in Nantes
NOS SportAangepast

Hip, snel en flitsend, het IOC omarmt 3x3 basketbal

Het is hip, snel en flitsend en vanaf 2020 een olympische sport: 3x3 basketbal. Samen met sporten als BMX freestyle, skateboarden, (branding)surfen en sportklimmen is de sport onlangs aan het olympische programma toegevoegd. Het IOC probeert daarmee de Spelen een eigentijdser imago te geven.

Of zoals IOC-lid Camiel Eurlings het zegt: "We willen sneller kunnen inspelen op de vraag vanuit de sportmarkt en de jongeren."

Bij 3x3 basketbal spelen twee teams van drie spelers rond één basket. Het gaat razendsnel: de zuivere speeltijd bedraagt tien minuten. Schoten van buiten de cirkel zijn twee punten waard, binnen de cirkel scoren betekent één punt.

De Nederlandse 3x3 basketballers in actie tegen Nieuw-Zeeland op de WK in Nantes

Voor een jonge sport als 3x3 basketbal is de olympische erkenning uiterst welkom. "Het wordt serieuzer genomen en het wordt interessant voor sponsoren en televisie", zegt bondscoach Brian Benjamin. "Dat betekent dat de sporters echt professioneel kunnen worden."

Leuk detail: Nederland spreekt een woordje mee in 3x3 basketbal, dus er liggen in Tokio kansen op eremetaal. Bij de WK, die momenteel in Nantes worden gehouden, zijn zowel de mannen als de vrouwen ongeslagen doorgedrongen tot de kwartfinales.

IOC haalt hippe sporten met open armen binnen

Het toevoegen van nieuwe sporten aan het olympische programma stuit ook op kritiek. Gaat het allemaal niet te snel en gaat het IOC niet te ver met deze trendy sporten, die nu nog vooral hun thuisbasis lijken te hebben op de vele stadspleintjes en daarom nog niet bijster olympisch voelen?

IOC-lid Eurlings is het daar niet mee eens. "Die verandering van de Olympische Spelen is van alle tijden. We hebben ook ooit beachvolleybal en shorttrack geïntroduceerd, wat ook snellere en heel flitsende vormen zijn van bestaande sporten."

"Toen werden ook dit soort vragen gesteld. Maar bij de Spelen in Rio gingen mensen kijken naar de klassieke sporten en zat tegelijkertijd ook het stadion bij het beachvolleybal helemaal vol."

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in het beachvolleybalstadion van Rio na de troostfinale

Bij het vaststellen van de nieuwe olympische disciplines ging het niet alleen om de jeugd, het IOC heeft ook het aantal gemengde sporten uitgebreid om meer balans te krijgen tussen mannen en vrouwen.

Zo komt er in Tokio een gemengde 4x400 meter estafette bij het atletiek, een 4x100 meter gemengde estafette bij het zwemmen en ook bij de triatlon is er een gemengde estafette aan het programma toegevoegd. Verder komen er bij het judo en het boogschieten een gemengde landenwedstrijd.

De man/vrouw-verdeling op Olympische Spelen

Ook daarover is niet iedereen enthousiast: 23-voudig olympisch kampioen Michael Phelps vindt de toevoegingen aan het zwemprogramma te veel van het goede. Dafne Schippers is wel redelijk positief over de extra nummers.

"Het is natuurlijk hartstikke goed als de vrouwensport blijft groeien. De 4x400 meter gemengde estafette is op zich wel grappig, een leuk event. Al moet het op een gegeven moment niet te veel circus worden", stelt de Nederlandse topsprintster.

Volgens IOC-lid Eurlings is er genoeg reden om meer vrouwen in de sport te stimuleren. "Qatar, Saudi-Arabië en Brunei hadden voor het eerst vrouwelijke atleten in Rio. Dat is een groot voorbeeld naar alle jonge vrouwen in die landen, die zien dat ze ook gewoon atleet kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl