Bij de Europese Spelen van 2015 in Bakoe stonden Spanje en Rusland in de finale van basketbal 3x3
NOS SportAangepast

Basketbal 3x3 en BMX freestyle op Spelen in Tokio

Bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020 maken twee sporten hun debuut. Basketbal 3x3 en BMX freestyle staan in de Japanse hoofdstad voor het eerst op het programma, zo heeft het IOC laten weten.

Basketbal is al jarenlang olympisch als het gaat om de reguliere speelwijze met vijf tegen vijf. Bij 3x3 spelen twee teams van drie spelers tegen elkaar met één basket. Nederland staat op de wereldranglijst derde bij de vrouwen en zesde bij de mannen. Bij BMX freestyle worden artistieke oefeningen gedaan, die worden beoordeeld door een jury.

In augustus had het IOC al bekendgemaakt dat karate, skateboarden, (branding)surfen, honkbal/softbal en sportklimmen in Tokio aan het olympische programma worden toegevoegd.

Meer disciplines

In totaal komen er in 2020 vijftien olympische disciplines bij, waaronder de 4x100 meter gemengde estafette bij het zwemmen en het onderdeel madison (koppelkoers) voor mannen en vrouwen bij het baanwielrennen.

Bij het judo komt er in Tokio een gemengde landenwedstrijd bij, waarbij drie mannen en drie vrouwen uit verschillende gewichtsklasses samen in een team om goud strijden.

In totaal zullen er in Tokio maximaal 10.901 atleten actief zijn, dat is een afname van 285. In de atletiek wordt het hardst gesnoeid: daar liggen er 105 minder startbewijzen klaar.

Nieuwe disciplines in Tokio 2020

Atletiek4x400 meter gemengde estafette
BaanwielrennenMadison (m/v)
Basketbal Basketbal 3x3 (m/v)
BMXBMX freestyle (m/v)
BoogschietenGemengde landenwedstrijd
JudoGemengde landenwedstrijd
SchermenLandenwedstrijd (m/v)
TafeltennisGemengd dubbel
TriatlonGemengde estafette
Zwemmen800 m vrije slag (m) en 1.500 m vrije slag (v), 4x100 m gemengde estafette

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl