Hirving Lozano AFP

Maandagavond maakte PSV de komst van Hirving Lozano wereldkundig. De 21-jarige aanvaller komt over van CF Pachuca. Hans Westerhof, tot een paar jaar geleden technisch directeur bij die Mexicaanse club, kent hem naar eigen zeggen van haver tot gort. "Er is al een jaar of drie tot vier contact met PSV."

Met het nodige tromgeroffel maakte PSV de nieuwe transfer bekend. De Eindhovenaren zouden tal van Europese topclubs hebben afgetroefd af in de strijd om de 21-jarige aanvaller. Op Twitter liet PSV wat hoogtepunten zien van 'Chucky', zoals de bijnaam luidt van Lozano. Veel is er echter nog niet bekend over het Mexicaanse talent.

"Ik snap PSV wel, want ze hebben wel behoefte aan een echte linksbuiten", zegt de 67-jarige Westerhof. "Met de bal aan de voet is hij heel handig. En hij is heel snel en houdt van dribbelen. Net als Arjen Robben maakt hij veel goals door naar binnen te trekken en dan uit te halen. Maar dan vanaf links. Bij een klein kansje is het meteen raak."

Hans Westerhof ANP Pro Shots

De inmiddels weer in Nederland woonachtige Westerhof benadrukt dat hij geen rol heeft gespeeld bij de transfer. Zijn zoon, de 35-jarige Wout Westerhof, had er meer mee te maken. Westerhof junior heeft de leiding over de jeugdploeg van Pachuca, waarin Lozano jarenlang speelde.

'Besef dat het anders moest'

"Om eerlijk te zijn hebben we vroeger ook wel probleempjes met hem gehad. Hij was niet makkelijk coachbaar en ook bepaald niet de ideale schoonzoon. Wout heeft hem in een finale weleens op de bank gezet om hem een lesje te leren", herinnert Westerhof zich.

"Hij heeft echt moeten leren een teamspeler te worden, maar is tot het besef gekomen dat het anders moest. Hij heeft heel duidelijk een eigen mening en je moet van goeden huize komen om hem te overtuigen. Ik heb weleens met zijn vader gesproken en hij komt uit een heel normaal gezin. Hij is niet opgegroeid in armoede."

Het probleem voor veel Mexicaanse voetballers is dat ze hun familie gaan missen.

Hans Westerhof

Lozano had er ook voor kunnen kiezen om naar een club met een grotere staat van dienst dan PSV te gaan. Maar de relatieve rust in Eindhoven, waar andere Mexicaanse spelers zich de afgelopen jaren uitstekend hebben ontwikkeld, zal hem goed doen, denkt Westerhof.

'Ze gaan hun familie missen'

"Hij had ook naar Arsenal of naar Milaan kunnen gaan. Maar als je twee tot drie jaar bij PSV speelt, staan de poorten naar de grote clubs in Europa ook open. Ik weet zeker dat mijn zoon hem dat ook heeft verteld en dat heeft hij goed in zijn oren geknoopt", aldus de oud-trainer.

"En het probleem voor veel Mexicaanse voetballers is dat ze hun familie gaan missen. Familie is ongelooflijk belangrijk. Bij PSV treft hij een paar landgenoten, die zich over hem kunnen ontfermen. En met Phillip Cocu en Ruud Hesp (beiden speelden jarenlang bij FC Barcelona, red.) kan hij Spaans praten."

PSV is niet over een nacht ijs gegaan, weet ook Westerhof. "Mijn zoon heeft al een jaar of drie, vier contact met Danny Spronk, een scout van PSV. Er was meer belangstelling, want Lozano staat te boek als een van de grootste talenten van Mexico", aldus Westerhof.

"Celta de Vigo, wat ik ook een goede keuze had gevonden, had het idee dat het bijna rond was. Er loopt in Mexico zoveel talent rond, het probleem is dat er heel matig wordt getraind. Als de training ook nog eens goed verzorgd wordt, zie je dat ze ineens met sprongen vooruitgaan."

STER reclame