NOS NieuwsAangepast

Friezen moeten rekening houden met waterschaarste

Inwoners van Friesland moeten er rekening mee houden ze binnenkort zuinig moeten doen met water, zolang het warm blijft. Waterbedrijf Vitens levert sinds begin van het jaar meer dan 1 miljard liter kraanwater per dag aan zijn 5,6 miljoen klanten. Vooral in Friesland dreigen problemen als de warmte aanhoudt.

Gisteren, met de hitte, liep het verbruik in het verzorgingsgebied op tot 1,2 miljard liter. Het waterbedrijf levert vooral in het noordelijk deel van Nederland. Vitens verwacht dat de vraag tijdens de warmte alleen maar toeneemt.

Friesland is knelpunt

Friesland geldt nu voor Vitens als een knelpunt. Het bedrijf heeft problemen om daar te kunnen blijven leveren. Dat komt doordat de economische bedrijvigheid in deze provincie fors is toegenomen. Daarnaast wordt er veel water gebruikt om de tuinen te besproeien. Ook geldt 2017 als een droog jaar.

Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, breidt Vitens zijn capaciteit in Friesland uit. Het bedrijf is bezig de waterwinning in Noardburgum, in het noorden van de provincie, op te voeren, maar dat is niet voor de zomer klaar.

Waterverbruik beperken

Daarom houdt Vitens er rekening mee dat de inwoners van Friesland bij aanhoudende hitte een dringend verzoek krijgen hun waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. Volgens een woordvoerder van Vitens is dat nu nog niet aan de orde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl