Recordverbruik water, en ook stroomgebruik loopt op
Gisteren leverde Vitens, de grootste van de tien drinkwaterbedrijven in Nederland, 1,4 miljard liter water aan zijn klanten. Dat is 40 procent meer dan op een gemiddelde woensdag. Nooit eerder stroomde er in een dag zoveel water uit de kranen. Dinsdag was er ook al een record: 1,2 miljard liter.
Bij andere waterbedrijven steeg het waterverbruik ook. In Noord-Holland ging het verbruik bij PWN bijvoorbeeld met bijna kwart omhoog. Ook daar verwachten ze vandaag een record te verbreken. Het laatste record werd in een hittegolf in 2006 gevestigd.
Energie
Ook energieleveranciers zetten meer om door de zomerse temperaturen. De verwarming blijft weliswaar uit, maar de airco gaat juist aan.
Vooral kantoren nemen meer energie af. Boven de 30 graden komt dat op zo'n 10 procent extra ten opzichte van een gewone zomerse dag, laat energieleverancier Eneco weten. Boven de 35 graden loopt dat verschil, vooral 's nachts, nog verder op.
6 euro per dag
's Nachts, wanneer de meeste apparaten uitstaan, maar airco en ventilatoren doorloeien is ook het gebruik van huishoudens hoger, zo'n 6 a 7 procent. Overdag geldt dat veel minder en gaat het om slechts 1 procent meer verbruik.
De Vastelastenbond rekende door dat een weekje de ventilator aan laten staan zo'n 3 euro kost. Airco's verslinden meer energie en zijn dus duurder. Dat komt al gauw uit op meer dan 6 euro per dag.
Ventilatoren
Bij de Mediamarkt vliegen de verkoelende apparaten de deur uit. ''We hebben binnen twee dagen meer dan 10.000 airco's en ventilatoren verkocht,'' laat het bedrijf weten.
En mocht je denken dat je zonnepanelen deze dagen meer opleveren, dan kom je bedrogen uit. Zonnepanelen presteren namelijk het best bij 25 graden. Hoe verder boven die temperatuur, hoe meer het paneel verliest aan opwekvermogen.
Bewust met water
De waterbedrijven vragen hun klanten om bewust om te gaan met water, door bijvoorbeeld niet te lang te douchen.
Ook verzoekt Vitens klanten om activiteiten zoals het sproeien van de tuin, het wassen van de auto en het vullen van zwembadjes te beperken tijdens de 'spitsuren', van 06.00 tot 09.00 uur 's ochtends en 's avonds tussen 18.00 en 20.00 uur.