Russische piloot van een Sukhoi Su-25 in Syrië AFP

Rusland beschouwt met ingang van vandaag alle vliegtuigen van de Amerikanen en hun bondgenoten die vliegen boven Syrisch grondgebied dat in handen is van de regering, als doelwit. Het Russische ministerie van Defensie heeft dit verklaard nadat Amerikaanse piloten gisteren een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht hadden geschoten.

Volgens de Amerikanen viel het Syrische toestel doelen aan van de door de VS gesteunde opstandelingen in de buurt van de belegerde stad Raqqa. Damascus beweert dat het toestel juist doelwitten van Islamitische Staat aanviel.

"Alle vliegtuigen en drones van de internationale coalitie die westelijk van de rivier de Eufraat opereren, worden door luchtafweer in de lucht en op de grond getraceerd en behandeld als doelwit", maakte het ministerie in Moskou in een verklaring bekend.

Overleg opgeschort

Ook schort Rusland het overleg met de VS over luchtoperaties boven Syrië op. Het overleg is bedoeld om te voorkomen dat er ongelukken in de lucht gebeuren tussen gevechtsvliegtuigen van Rusland en de VS of coalitiegenoten boven Syrisch grondgebied.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de Amerikanen het onderlinge overleg niet hebben gebruikt om te waarschuwen voor de aanval op het Syrische toestel.

STER reclame