Özcan Akyol
NOS NieuwsAangepast

Özcan Akyol bedreigd om documentairereeks over Turkije

Schrijver en programmamaker Özcan Akyol wordt ernstig bedreigd vanwege de NTR-documentaireserie De neven van Eus, die sinds mei elke zondag op tv wordt uitgezonden. Hij wordt al langer geïntimideerd, maar in de Volkskrant zegt hij dat de situatie is geëscaleerd na de derde aflevering van de serie. Die ging over het teruglopende toerisme in Antalya.

Akyol zegt tegen de Volkskrant dat hij had gehoopt dat de bedreigingen tijdens de ramadan zouden afnemen, maar in plaats daarvan zijn ze juist toegenomen. "Ik vind het niet verstandig me overal te vertonen, mijd plekken waar veel Turkse Nederlanders komen. De markt in Deventer bijvoorbeeld", zegt hij tegen de krant. Deventer, waar Akyol woont, heeft een grote Turkse gemeenschap.

De Volkskrant schrijft dat de bedreigingen ook vanuit het buitenland komen. Hij wordt onder meer uitgescholden voor landverrader, tegen wie de extreemrechtse Grijze Wolven ingezet moeten worden. Ook wordt hem een langzame en pijnlijke dood en een verblijf in een Turkse cel toegewenst als hij weer voet op Turkse bodem zet. "Ik ga het risico niet nemen om nu terug te gaan", zegt Akyol tegen de NOS.

Grens bereikt

In de derde aflevering zeggen de neven van Akyol dat het niet goed gaat met het toerisme in Antalya. "Daar worden veel Turkse Nederlanders heel erg boos over. Volgens hen gaat het wél goed. Je mag niet negatief berichten over het land waar zij zoveel van houden", citeert de krant Akyol.

Volgens Akyol is er een grens bereikt met de laatste golf bedreigingen. "Als er niets gebeurt, lijkt het of zij vrij spel krijgen. Ik wil een signaal afgeven dat die scheldpartijen en dreigementen niet onopgemerkt blijven. Dat ze strafrechtelijke consequenties kunnen krijgen."

Akyol zegt tegen de NOS dat de politie zelf met hem contact heeft gezocht nadat zijn serie was aangekondigd; er waren signalen binnengekomen dat er onrust over kon ontstaan. "Maar pas als iets heel duidelijk een bedreiging is, kunnen ze overgaan tot strafrechtelijke actie."

Aangifte

Hoewel hij het wel heeft overwogen, heeft Akyol daarom zelf ook nog geen aangifte gedaan. "Een paar agenten lezen constant mee en gaan langs bij mensen om te vragen wat ze precies bedoelen met hun opmerkingen." Ook de politie Oost-Nederland is op de hoogte van de bedreigingen en heeft regelmatig contact met Akyol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl