NOS Nieuws

Bij Blokker verdwenen niet 830 banen, maar ruim 1650

Bij winkelketen Blokker verdwenen in 2015 en 2016 veel meer banen dan het bedrijf eerder meldde. Uit de jaarverslagen van Blokker Holding blijkt dat niet 830 medewerkers hun baan verloren, maar twee keer zoveel: 1657.

RTL Z ontdekte in de jaarstukken dat er meer mensen waren ontslagen dan Blokker bekend had gemaakt. Eind 2014 waren er nog 7187 medewerkers in dienst bij het bedrijf. Twee jaar later waren het er nog 5530. Er verdwenen dus 1657 banen in plaats van 830.

In die periode sloot Blokker stilletjes 52 filialen, terwijl het eerder had gezegd dat winkelsluitingen geen onderdeel zouden zijn van de grootscheepse reorganisatie.

De winkelketen heeft het aantal arbeidsplaatsen dat bij deze winkelsluitingen verloren ging niet bekendgemaakt. Alleen het aantal banen dat verdween door inkrimping van de personeelsbezetting in de filialen die openbleven, is gemeld.

"De twee aangekondigde reorganisaties hadden betrekking op collectief ontslag", zegt woordvoerder Sandra Maas van Blokker Holding. "Dat ging over het verbeteren van de winkelbezetting en het in lijn brengen van de loonkosten met de omzet. Het sluiten van winkels is gaandeweg ontstaan."

Maas: "We sloten in 2015 en 2016 meer winkels dan we openden, dus daar zijn arbeidsplaatsen mee gemoeid. Dat is telkens besproken met de ondernemingsraad, we hebben daar nooit geheimzinnig over gedaan. Als we toen voorzien hadden hoeveel banen er verloren zouden gaan door winkelsluitingen, hadden we dat natuurlijk gemeld."

In de etalage

De verwachting is dat op korte termijn nog eens 1900 medewerkers hun baan kwijtraken. Er sluiten 100 filialen van Blokker en Marskramer, het distributiecentrum in Mijdrecht gaat dicht en er wordt verder gereorganiseerd op het hoofdkantoor.

Daarnaast staan winkelformules Leen Bakker, Intertoys en Xenos in de etalage. Het is nog niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen daardoor verloren gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl