Poetin beantwoordde vragen van burgers
NOS NieuwsAangepast

Poetin laat zich niet uit over opvolging, wel over kleinzoon

De Russische president Poetin is tijdens zijn jaarlijkse live-programma met vragen van kijkers niet ingegaan op de vraag of hij opnieuw president wil worden. In maart volgend jaar zijn er opnieuw verkiezingen.

Ook wilde hij niet ingaan op de vraag of hij iemand voorbereidt op het presidentschap. Hij zei dat hij zijn voorkeuren heeft, maar dat het aan de kiezer is om over de opvolging te beslissen.

Aangenomen wordt dat Poetin (64) zich opnieuw kandidaat stelt. Als hij wint, wordt dat zijn vierde termijn.

Poetin: Comey kan politiek asiel krijgen

De Russische president doet elk jaar mee aan een uren durend tv- en radioprogramma, waarin burgers hem via de telefoon, sms of een speciale app vragen kunnen stellen.

Gevraagd naar zijn mening over de protestbeweging van oppositieleider Navalny zei Poetin dat hij met iedereen wil samenwerken die het leven van burgers wil verbeteren. Maar zonder namen te noemen, zei hij dat hij niets met oppositieleiders te maken wil hebben die "problemen proberen uit te buiten in plaats van ze op te lossen".

Over de ervaringen van het Russische leger in Syrië is hij zeer tevreden. Dat heeft de strijdkrachten de kans gegeven om nieuwe wapens in de praktijk te testen en verbeteringen aan te brengen, zei hij.

Poetin hoopt dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in Syrië kan verkleinen naarmate de slagkracht van het Syrische leger toeneemt. De samenwerking met Turkije en Iran wordt voortgezet.

Poetin noemde militaire aanwezigheid in het Noordpoolgebied cruciaal voor de Russische veiligheid. In dat gebied ligt naar schatting een kwart van de nog niet ontdekte olie- en gasvoorraden.

Vandaar dat ook de VS, Canada, Denemarken (Groenland) en Noorwegen aanspraak maken op delen van het Noordpoolgebied.

Verder zei hij onder meer dat hij de relatie met de VS wil normaliseren en wil samenwerken als het gaat om terugdringing van het aantal kernwapens in de wereld; in Rusland en de VS maar ook in Noord-Korea.

Poetin is gescheiden en heeft twee dochters. Over zijn privéleven wilde hij niet veel kwijt. Hij zei wel dat hij sinds kort opa is van een tweede kleinkind, een kleinzoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl