NOS NieuwsAangepast

Flatbewoners waarschuwden 'gewetenloze' verhuurder voor grote brand

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de verwoestende brand in een Londens flatgebouw van 24 verdiepingen. De brandweercommissaris van Londen zei dat ze in de 29 jaar die ze nu werkt "nog nooit zoiets groots had meegemaakt".

Voor de bewonerscommissie van de Grenfell Tower, de Grenfell Action Group, komt de brand in ieder geval niet als een verrassing. Op een blogbericht van november vorig jaar schrijven bewoners dat er in het gebouw veel mis is met de brandveiligheid. Brandblussers in het gebouw waren al jaren niet meer getest. Verhuurder Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO) heeft niet genoeg gedaan om de situatie te verbeteren, vinden ze. Ook zijn er vermoedens dat een speciale coating de brand heeft verergerd.

De Grenfell Tower voor en tijdens de brand

"Wij zijn ervan overtuigd dat alleen een grote brand in een torenblok de KCTMO voor de rechter zal brengen", schreef de bewonerscommissie in het blogbericht. "Het is een verschrikkelijke gedachte, maar wij zijn ervan overtuigd dat alleen een catastrofale gebeurtenis de onbekwaamheid van onze verhuurder kan onthullen."

Al in 2013 heeft defecte bedrading problemen veroorzaakt met de elektriciteit. De bewonerscommissie schrijft dat de KCTMO destijds weigerde om de zaak te onderzoeken. "Het is een kwade, gewetenloze mini-maffia die niet de verantwoordelijkheid mag dragen voor het beheer van sociale huurwoningen", is verder te lezen in het bericht van de boze en verontruste bewoners.

 • AFP
  Een man kijkt vanaf een balkon naar brandende flat
 • Hollandse Hoogte | Rex
  Londenaren zamelen kleding in voor de gedupeerden
 • ANP
  Een geëemotioneerde brandweerman
 • Getty Images
 • Hollandse Hoogte | Polaris

In een nieuwsbrief die bewoners vorig jaar mei ontvingen van de verhuurder, staat dat de rookmelders in het gebouw zijn gemoderniseerd. KCTMO schrijft dat op last van de brandweer bewoners het beste in hun eigen appartement kunnen blijven als er brand uitbreekt in een van de andere appartementen. De brandweer zal dan snel arriveren. "De enige reden om uw huis te verlaten is als er brand uitbreekt in uw eigen huis."

In maart zijn er in het flatgebouw instructies opgehangen die bewoners kunnen volgen als er brand uitbreekt.

Instructies in het flatgebouw

KCTMO schrijft dat het gebouw vorig jaar is gerenoveerd. Er is nieuwe isolatie aan de buitenmuren aangebracht en er zijn ramen met dubbelglas geïnstalleerd. De aanpassingen moesten het pand energiezuiniger maken en lagere kosten voor bewoners opleveren. Er wordt niet vermeld of er ook iets is veranderd aan de defecte bedrading, wel is er geld gestoken in een nieuwe foyer.

Suse van Kleef, NOS-correspondent in Londen, sprak erover met een buurtbewoner. "Die zei dat de renovatie vooral aan de buitenkant zat en het gebouw er erg mooi uitzag. Hij had het idee dat de buitenkant van het gebouw een laag plastic-achtig spul had gekregen en dat het vuur zich daardoor zo snel kon verspreiden."

De bewonerscommissie schrijft vandaag op haar blog dat de brand slechts een kwestie van tijd was. "Al onze waarschuwingen waren aan dovemansoren gericht."

Een brand zoals afgelopen nacht in Londen is "eigenlijk niet te bestrijden", zei Esther Lieben, regiocommandant van de brandweer Haaglanden en programmaleider incidentbestrijding, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Als een raket

De brandweercommandant noemde het "heel bijzonder" dat een dergelijke brand kan plaatsvinden in Londen. "In Engeland liegen de bouwvoorschriften er niet om. Die zijn streng. Schacht- en leidingpijpen die verticaal door het gebouw gaan, horen volledig geïsoleerd te zijn. Als die barrières niet in orde zijn, gaat het vuur als een raket door het hele gebouw."

Ook opmerkelijk is het volgens Lieben dat het vuur zowel binnendoor als buitenom het gebouw ging. "Daardoor was het werk voor de brandweer ook erg lastig", zei ze. "Die gaan gewoon proberen te redden, dat doen ze altijd, maar die moeten dus al die trappen omhoog, want via de buitenkant kom je met een hoogwerker niet veel verder dan de tiende etage."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl