Londenaren kijken naar de enorme brand die woedt in het flatgebouw
NOS NieuwsAangepast

Dodental brand Londense flat op 6, politie vreest meer slachtoffers

Bij een uitslaande brand in een flatgebouw in Londen zijn zeker zes doden gevallen. De politie verwacht dat het dodental nog oploopt. Mogelijk zaten er mensen vast in de bovenste verdiepingen, die de brandweer nog niet heeft kunnen doorzoeken.

Minstens 74 gewonden worden in het ziekenhuis behandeld. Twintig van hen zijn er slecht aan toe. De brandweercommandant sprak om 14.00 uur de verwachting uit dat brandweerlieden nog 24 uur aan het werk zullen zijn in het appartementencomplex.

De brand in de Grenfell Tower, in de wijk North Kensington, brak aan het begin van de nacht uit. Halverwege de nacht brandde het gebouw met 24 verdiepingen als een fakkel, nu komt er alleen nog veel rook uit. De brandweer bestreed het vuur met 40 wagens en 200 brandweerlieden.

'We hoorden mensen schreeuwen om hulp'

Veel mensen zijn uit het brandende gebouw gered, zegt de brandweercommandant, maar hoeveel is niet duidelijk. Zij voegde eraan toe dat de brandweermannen nog niet hoger hebben kunnen komen dan de twintigste verdieping.

Deskundigen hebben het gebouw onderzocht en verklaard dat het instortingsgevaar is geweken.

Grote brand in hoog flatgebouw in Londen

De oorzaak van de brand is niet bekend. Het vuur ontstond op een van de onderste verdiepingen en greep snel om zich heen. Bewoners verklaren dat ze al eerder zorgen hadden over brandgevaar in het flatgebouw uit 1974. Vorig jaar werd een ingrijpende renovatie afgerond. Ook zouden ze het advies hebben gekregen om bij brand juist in hun appartement te blijven, wat bij deze brand dodelijk zou zijn.

Burgemeester Sadiq Khan heeft gezegd dat er veel vragen over deze brand en over de brandveiligheid in de hoge gebouwen in de stad beantwoord moeten worden. "We tolereren niet dat mensenlevens in gevaar worden gebracht door slechte raadgeving of achterblijvend onderhoud", zei Khan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl