Mensen kijken naar de vlammenzee in de Grenfell Tower in Londen
NOS NieuwsAangepast

Brand in flat Londen: 'Bewoners sprongen met vuilniszak als parachute'

"Op elke verdieping zag ik mensen bij de ramen. Ze konden geen kant op en schreeuwden om hulp", vertelt een vrouw die de vlammen uit de flat in Londen zag slaan.

De brandweer is nog steeds bezig het vuur in het flatgebouw te blussen. In Britse media duiken steeds meer heftige verhalen op over de brand, waarbij zeker twaalf doden vielen en tientallen mensen gewond raakten.

De vloer werd zo heet dat ze er niet meer op konden staan.

Getuige tegenover de BBC

Samira Lamrani stond lange tijd bij de Grenfell Tower, een flatgebouw met 24 verdiepingen waar aan het begin van de nacht brand uitbrak. Ze zag dat het gebouw brandde als een fakkel. De paniek was groot.

Lamrami zag mensen op de ramen bonzen. "Op de negende of tiende verdieping stond een aantal ramen op een kier. Een vrouw gebaarde dat ze haar baby naar beneden zou gaan gooien. Ze wilde dat iemand van ons hem zou opvangen." Dat lukte: een getuige rende naar voren en redde het kind.

Vuilniszak als parachute

Zara, een andere ooggetuige, zag hoe een andere moeder haar 5-jarige zoontje uit het raam gooide van een appartement op de 5de of 6de verdieping. "Volgens mij gaat het goed met hem. Hij heeft alleen wat gebroken botten en blauwe plekken", vertelt ze aan The Telegraph.

De brandende Grenfell Tower in Londen

Andere getuigen vertellen over mensen die met lakens naar beneden wilden klimmen of vuilniszakken gebruiken als parachute. In The Guardian zegt een vrouw dat ze een man zag springen vanaf de bovenste verdieping. "Hij stond in brand. De man riep om hulp, maar niemand hielp. Hij gooide een matras uit het raam en sprong er zelf achteraan."

Meer bewoners wilden naar beneden springen. De mensen die beneden stonden, riepen dat ze dat niet moesten doen. "Spring niet, de brandweer komt eraan", schreeuwden ze.

Maar voor veel mensen in de flat, werd de situatie benarder naar mate de minuten verstreken. "Een vader van een vriend was binnen", vertelt een jongen tegen de BBC. "Hij zei dat de vloer zo heet was dat hij er niet meer op kon staan."

De verwoestende brand in een Londense flat

Een andere man sliep vannacht bij zijn vriendin, die in de flat woont. "Ik hoorde: 'brand, brand!' en ik zag allemaal mensen naar beneden rennen."

Hij hoorde veel geschreeuw. "Mensen probeerden zo de bewoners op de hogere verdiepingen wakker te maken. Die hadden natuurlijk geen idee wat er gaande was. Ik heb ook geen idee of ze de flat nog hebben verlaten."

De man zag hoe bewoners met de zaklamp van hun mobiele telefoons door de ramen schenen. "Om hulp te vragen, maar de brandweer kon door de brand niet meer naar boven."

Een brandweerman die het vuur in de Grenfell Tower bestreed

Een vrouw die tegenover de flat woont, lag op het moment dat de brand ontstond ook te slapen. "Ik werd wakker van de ambulances. Ik zag de onderste helft van het gebouw in brand staan. Ik heb meteen mijn kinderen wakker gemaakt."

Daarna gingen ze naar buiten toe, waar al veel andere buren waren. "Ik hoorde mensen om hulp roepen van de negentiende, twintigste etage. Ze flikkerden met lichtjes, maar nu zijn ze gestopt. Ik heb geen idee wat er met hen is gebeurd."

Je kijkt toe, terwijl er waarschijnlijk mensen doodgaan.

Omwonende die de flat zag branden

Ze zegt dat dit het ergste is wat ze in haar leven heeft gezien. "Het vuur kwam steeds hoger, totdat het gebouw helemaal brandde. Mensen schreeuwden om hulp, maar er was geen kans voor de hulpdiensten om hen te helpen."

"Je kijkt toe, terwijl er waarschijnlijk mensen doodgaan", zegt een andere omwonende tegen The Guardian. "Je voelt je zo nutteloos. Dat was misschien nog wel het ergste: je weet dat er mensen vastzitten in dat gebouw, maar je kunt niets doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl