PvdA-leider Asscher in debat
NOS NieuwsAangepast

Asscher valt Klaver aan: niks mis met migratie-afspraken

PvdA-leider Asscher begrijpt er niks van dat GroenLinks vluchtelingen zelfs niet wil doorsturen naar veilige landen.

In een debat dat de Tweede Kamer voert over de mislukking in de formatie, haalde hij hard uit naar GroenLinks-leider Klaver. Volgens Asscher is er niks mis met de voorstellen die informateur Tjeenk Willink aan VVD, CDA, D66 en GroenLinks over migratie en vluchtelingenopvang heeft voorgelegd.

Zo denkt hij dat het een goede oplossing is om asielzoekers te sturen naar landen als Tunesië, waar de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty toezien op hun veiligheid. "Natuurlijk ga je vluchtelingen niet terugsturen het gevaar in. Maar dat wil volgens mij helemaal niemand", verweet hij Klaver.

Die verweerde zich door te antwoorden dat hij ook rapporten heeft gelezen dat het in vluchtelingenkampen niet goed gaat, omdat Syrische kinderen bijvoorbeeld geen onderwijs krijgen. Klaver denkt dat vluchtelingen daar te weinig perspectief geboden wordt.

Maar volgens PvdA-leider Asscher gaan de migratie-afspraken helemaal niet in tegen de principiële grens. Hij vindt het onverstandig om alle vluchtelingen naar Europa te halen.

Over de formatiepoging met VVD zei hij tegen Klaver: "Ik weet hoe lastig het is met die lui, maar dit is wel erg jammer."

Hij benadrukte dat hij wel blij is dat er deze keer meer duidelijkheid is over de reden van het klappen van de formatiepoging.

Asscher op zoek naar vluchtelingenstandpunt Klaver

Ook de partijen die met GroenLinks aan de formatietafel hebben gezeten, hadden in het debat harde kritiek op GroenLinks. D66-leider Pechtold zei dat hij "geen moment heeft getwijfeld'' of de internationale afspraken die over migratie op tafel lagen, misschien niet aan nationale en internationale wetgeving zouden voldoen. Hij vindt de eisen van GroenLinks onhaalbaar.

Onbegrijpelijk

CDA-leider Buma spreekt van een "volstrekt onmogelijk in te willigen eis".

Volgens VVD-leider Rutte staan zelfs de meest linkse regeringen van Europa achter de vluchtelingenvoorstellen en is het daarom onbegrijpelijk dat GroenLinks er niet mee kan leven.

Informateur Tjeenk Willink zei in het debat dat migratie het enige struikelblok was tijdens de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. "De urgentie neemt nu toe en de tijd tikt door", zei hij. Hij zei dat hij nog steeds op zoek is naar een meerderheidskabinet, omdat er dan een breed draagvlak is in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl