Wat is kinkhoest eigenlijk en hoe gevaarlijk is het?
Een piepende ademhaling, koorts en vastzittend slijm. Kenmerken die horen bij kinkhoest, een ziekte die vooral gevaarlijk is voor jonge kinderen. De Gezondheidsraad komt vandaag met een advies voor volwassenen die werken met kinderen tot zes maanden. Zij moeten van hun werkgever een vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden krijgen. Maar hoe gevaarlijk is kinkhoest eigenlijk?
Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgedragen via het hoesten. De boosdoener is de Bordetella parapertussis-bacterie. Omdat het hoesten vaak maandenlang aanhoudt, wordt kinkhoest ook wel de '100-dagenhoest' genoemd.
De allerkleinsten
In eerste instantie lijkt kinkhoest op een gewone neusverkoudheid. Maar als na één tot twee weken de typische kinkhoestklachten, zoals koorts, een droge hoest, slijm en een piepende ademhaling optreden, dan heb je kinkhoest. Oftewel, een 'kinkende' hoest.
Kinkhoest is vooral voor de allerkleinsten gevaarlijk, vertelt Pim van Gool, voorzitter van De Gezondheidsraad. "Het is een vervelende ziekte, ook voor volwassenen. Maar voor hen is het niet gevaarlijk. Het zijn juist de kleintjes die te maken hebben met ernstige complicaties."
Pasgeboren baby's kunnen bijvoorbeeld in een hoestkramp raken: ze stoppen dan langdurig met ademhalen en lopen blauw aan. In het ergste geval overlijdt het kind. Tussen 2005 en 2014 kwam het vijf keer voor dat een kind aan kinkhoest overleed.
Alle baby's in Nederland worden gevaccineerd. Alleen het vervelende is dat dit onvoldoende bescherming biedt.
Alle baby's in Nederland worden gevaccineerd. "Alleen het vervelende is dat er onvoldoende bescherming wordt geboden door die vaccinatie", zegt Van Gool. Daarom is de vaccinatie niet zozeer bedoeld om het personeel te beschermen, maar moet het voorkomen dat pasgeboren kinderen de ziekte oplopen.
Kinkhoest moet vanzelf genezen. Er zijn wel behandelingen, maar die zijn gericht op de bestrijding van symptomen, zoals het weghalen van slijm.
De beschikbare vaccins tegen kinkhoest bieden geen levenslange bescherming. Daarom adviseert de Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid, om mensen die met jonge kinderen werken eens in de vijf jaar in te enten. Het gaat daarbij om onder andere mensen die werken in een ziekenhuis, de kraamzorg of de kinderopvang.
Vanaf twee maanden worden baby's dus ingeënt tegen kinkhoest. Tot die tijd lopen zij het meeste risico om de ziekte op te lopen. Daarom is van belang dat zij uit de buurt worden gehouden van niezende en hoestende mensen.
Ook is het vaccin bij kinderen tot zes maanden nog niet optimaal actief en de afweer nog niet voldoende opgebouwd. Daarom wil de Raad met dit advies deze kwetsbare groep extra beschermen.