Gezondheidsraad: ent zwangere vrouw in tegen kinkhoest
Zwangere vrouwen zouden in de laatste periode van hun zwangerschap ingeënt moeten worden tegen kinkhoest. De Gezondheidsraad adviseert dat vandaag aan minister Schippers van Volksgezondheid.
Door de aanstaande moeder te vaccineren, is het kind ook meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. "De antistoffen worden meteen via de placenta doorgegeven aan het kind", zegt voorzitter van de Gezondheidsraad Pim van Gool.
Die zeer besmettelijke ziekte kan dodelijk zijn voor pasgeboren kinderen. De eerste vaccinatie tegen kinkhoest is nu ongeveer zes weken na de geboorte. Zwangere vrouwen worden in Nederland nog nergens tegen ingeënt.
Het aantal gevallen van kinkhoest neemt toe in Nederland en elke twee tot vier jaar is er een piek te zien. Het aantal sterfgevallen is laag, tussen 2005 en 2015 overleden er vijf kinderen aan de ziekte. De Gezondheidsraad verwacht dat er per jaar honderd zieke baby's minder zullen zijn als er al tijdens de zwangerschap wordt gevaccineerd.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pleitte al eens voor het invoeren van een kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.
"Er zijn verschillende opties overwogen. De pasgeborene onmiddellijk vaccineren of een soort bescherming rondom de zuigeling", zegt Van Gool. "Wij hebben al deze opties nog eens tegen het licht gehouden, en dit is er als meest verstandige optie uitgekomen."
Minister Schippers komt waarschijnlijk begin volgend jaar met een reactie op het advies van de Gezondheidsraad.