Cristiano Ronaldo
NOS VoetbalAangepast

Ronaldo aangeklaagd wegens belastingfraude

Cristiano Ronaldo moet zich verantwoorden voor de rechter. De bestbetaalde sporter ter wereld wordt verdacht van belastingfraude.

De officier van justitie in Madrid heeft dinsdag een aanklacht ingediend bij de rechtbank tegen de Portugese topspits.

Tussen 2011 en 2014 zou Ronaldo, speler van Real Madrid, de Spaanse fiscus voor bijna vijftien miljoen euro hebben opgelicht. Het gaat om het niet betalen van belasting uit inkomsten over portretrechten.

Ronaldo zou, volgens de officiële aanklacht, "gebruik hebben gemaakt van een omweg, om zodoende inkomsten uit portretrechten niet hoeven op te geven aan de belasting".

Hij zou een bedrijf op de Maagdeneilanden gebruiken om zijn totale inkomsten te verbergen. Bovendien zou de Portugees een bedrag hebben aangeduid als inkomsten uit onroerend goed, terwijl dat feitelijk zijn salaris was.

'Volledig bij met belastingen'

In een reactie laat de zakenbehartiger van Ronaldo weten dat hij volledig bij was met het betalen van zijn belastingen. In mei zou hij nog een aanvullende zes miljoen euro hebben overgemaakt voor zijn aanslag uit 2014.

Ronaldo gebruikt daarnaast het Ierse bedrijf Multisports and Image Management (MIM) voor het exploiteren van zijn portretrechten. Zo zijn onder meer deals met Nike, Unilever, Konami (van voetbalgame Pro Evolution Soccer), Kentucky Fried Chicken en Toyota Thailand via Ierland gelopen.

De belasting voor bedrijven is in Ierland met 12,5 procent beduidend lager dan in Spanje, waar Ronaldo voor deze contracten volgens El Confidencial 43,5 procent kwijt zou zijn. Een constructie om de belasting te ontwijken, zoals Ronaldo lijkt te doen, is overigens niet per definitie illegaal. Belastingontduiking is dat wel.

Illustere voorgangers

Ronaldo zou niet de eerste topvoetballer zijn die in in het nauw wordt gedreven door de Spaanse belastingdienst. Zo kreeg Lionel Messi een celstraf en een boete, moet Neymar mogelijk voor de rechter verschijnen en hangt Samuel Eto'o een gevangenisstraf van 10,5 jaar boven het hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl