Cristiano Ronaldo
NOS NieuwsAangepast

'Ronaldo sluisde 63,5 miljoen euro weg om belasting te ontwijken'

De Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo heeft eind 2014 63,5 miljoen euro weggesluisd naar een belastingparadijs. Daardoor heeft hij zichzelf 35 miljoen euro aan belastingen bespaard. Dat schrijven NRC Handelsblad en andere Europese kranten en tijdschriften die onderzoek doen naar belastingontwijking door topvoetballers in Europa.

De ster van Real Madrid liet in 2014, kort voordat in Spanje de wet werd aangepast, zijn toekomstige inkomsten van sponsors als Nike en Kentucky Fried Chicken vast uitbetalen. Het geld bracht hij via twee Ierse bedrijven onder bij brievenbusfirma’s op de Maagdeneilanden, schrijft de NRC. Daar hoeft geen vennootschapsbelasting te worden betaald. De brievenbusfirma's zouden het geld op een Zwitserse bankrekening van Ronaldo hebben gestort. De Spaanse krant El Confidencial schreef gisteren ook over deze constructie.

Football Leaks

NRC Handelsblad en andere Europese media analyseerden 18,6 miljoen documenten uit de voetbalwereld. Die zijn door het klokkenluidersplatform Football Leaks beschikbaar gesteld aan het Duitse weekblad Der Spiegel. Dat pakt uit met belastingperikelen van de Duitse stervoetballer Mesut Özil, die nu bij het Engelse Arsenal speelt, maar eerder net als Ronaldo voor Real voetbalde.

Volgens Der Spiegel kreeg Özil het afgelopen voorjaar een aanslag van de Spaanse belastingdienst van 2 miljoen euro. Ook moet hij een boete van 790.000 euro betalen, maar daar heeft hij beroep tegen aangetekend.

De boete en de aanslag hangen samen met de betaling van provisie aan Özils zaakwaarnemers. De belastingdienst vindt dat de provisiebedragen die Real en Arsenal betaalden via Özil hadden moeten lopen en tot Özils inkomen moeten worden gerekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl