Rudolph van Veen
NOS NieuwsAangepast

Zoutloos, maar niet smaakloos: Rudolph van Veen kookt gezonder

Meesterkok Rudolph van Veen heeft een missie: hij wil mensen fitter en vitaler maken door ze gezonder te laten eten. Punt 1 op zijn agenda is zout. Daar eten we met zijn allen veel te veel van en dat leidt tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals nierschade.

Om de mensen bewuster te maken van hun zoutgebruik is de bekende tv-kok vanaf vandaag ambassadeur van de Nierstichting. "Nu is niet alles te verhelpen met gezonder eten, maar veel dingen toch wel", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het begint ermee dat mensen gaan opletten wat ze nu eigenlijk eten."

Geen zout over de aardappels

Zout is een heel makkelijke smaakmaker, legt Van Veen uit. Het zit daarom ook in bijna alles, zelfs in producten waar je het misschien niet verwacht zoals koekjes.

Ook hij deed tot voor kort overal zout op, puur uit gewoonte. "Maar toen ben ik gestopt met het toevoegen van zout bij het koken van aardappels. En als je groenten stoomt, behouden ze veel meer smaak dan als je ze kookt." Dus heb je al dat zout niet nodig.

"Als je veel kant-en-klaardingen eet op een dag, zit je zo boven die 6 gram", zegt Van Veen. "Dat gebeurt zonder dat je er erg in hebt. Want je hebt niet eens zout op je kipfiletje gedaan thuis."

De cijfers wijzen dat ook uit: de gemiddelde vrouw krijgt dagelijks 7,5 gram zout binnen, de mannen zelfs 9,7 gram.

Van Veen adviseert om meer met kruiden te koken, in plaats van met zout. "Een beetje kerrie bijvoorbeeld. Of komijn, dat is een smaakmaker in veel sauzen en chips. Heerlijk op een stukje vlees of over de groenten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl