Kermisatractie Katapult losgeschoten in Hengelo
NOS NieuwsAangepast

NVWA: meer kermisattracties onveilig

Steeds meer kermisattracties krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA het predicaat onveilig. Het aantal tekortkomingen dat inspecteurs hebben geconstateerd was in 2016 hoger dan de jaren ervoor.

Vorig jaar werd bij 94 inspecties door de NVWA 136 keer een tekortkoming gevonden bij een kermisattractie. Twaalf attracties voldeden niet aan de eisen en tien werden meteen gesloten.

In de jaren 2014 en 2015 samen werden volgens de organisatie minder problemen gevonden; 199 overtredingen bij 149 inspecties. Zes attracties werden toen gesloten.

Risicogericht

De NVWA heeft vooral attracties gecontroleerd waarbij het vermoeden al bestond dat er iets mis mee zou zijn. Dit zogeheten risicogericht inspecteren geeft volgens de organisatie geen representatief beeld van alle kermissen en exploitanten.

Vorig jaar werden zes ongelukken met kermisattracties gemeld bij de NVWA. Dat is bijna evenveel als het totale aantal van zeven ongelukken in de drie jaar ervoor.

Vaak blijft het bij relatief lichte ongevallen, maar soms lopen kermisbezoekers ook zwaardere verwondingen op.

Eerdere incidenten

In april ging het mis bij de kermis op de Dam. Daar beleefde een bezoeker angstige momenten toen de beugel bij de attractie Bungee Katapult losschoot. De Bungee Katapult is een attractie waarbij twee mensen naast elkaar zitten en met een elastiek worden gelanceerd.

In september was het raak bij een kermisattractie in Hengelo. Toen schoot een van de elastieken los van eenzelfde soort attractie als in Amsterdam. Daar zaten toen twee mensen in die op hun eerste date waren. Ze hielden er geen ernstige verwondingen aan over.

Beeld van hoe de inzittenden bevrijd worden uit de attractie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl