Teambaas Christian Horner van Red Bull rond de GP van Canada in gesprek met Max Verstappen
NOS SportAangepast

Horner: Verstappen gaat echt nog voor zeges dit seizoen

De Grand Prix van Canada was er voor Max Verstappen eentje om heel snel te vergeten. Na een geweldige start stond de Nederlandse coureur rap weer in de pits. Zijn Red Bull begaf het toen Verstappen op de tweede plaats lag. NOS-verslaggever Louis Dekker sprak met Christian Horner, de baas van de renstal.

Max Verstappen was een anderhalf uur na z'n uitvalbeurt nog steeds gefrustreerd. Hoe moet hij deze kater wegspoelen?
"Dat komt wel goed. Ik snap dat hij er nu stevig de balen van heeft. Het is de tweede race op rij dat Max het podium in zicht heeft en ernaast grijpt, terwijl hij er zelf niks aan kan doen. Maar over een paar dagen zal hij er anders naar kijken. Hij vocht voor de leiding in de race en mag daar heel trots op zijn. Max was het hele weekend al megasnel. Het gat naar de top was niet groot. Het is alleen nog niet zichtbaar in zijn raceresultaten. Het valt even niet zijn kant op, maar hij krijgt z'n portie geluk nog wel."

Dus deze domper in Canada is karaktervormend?
"Jazeker. Hij wordt steeds beter en ook tegenslagen maken je sterker. Max is een intelligente jongen en ik weet zeker dat hij straks de positieve kanten van dit weekend gaat zien. Ik zie veel progressie bij Max. Hij maakt bijna geen fouten en z'n kwalificatietrainingen zijn veel beter dan vorig jaar. Hij is een veel completere coureur dan vorig seizoen. Helaas zien we dat nog niet in de WK-stand omdat hij veel pech heeft gehad."

Is al duidelijk waarom hij plotseling stilviel?
"Nee, dat is onze motorenleverancier Renault aan het onderzoeken. We weten bijna zeker dat het accu-gerelateerd is omdat niets het meer deed. Het doet ons denken aan een probleem dat we een paar keer eerder hebben meegemaakt. Daniel Ricciardo is er in de Grand Prix van België een paar jaar geleden door stilgevallen. Maar ik vrees dat we de auto helemaal moeten strippen om te zien of ons vermoeden klopt."

Verstappens start was overrompelend. Hij pakte beide Ferrari's en Mercedes-coureur Bottas. Hoe goed waren die eerste seconden van de race?
"Die waren magisch. Geweldige timing, heel gedurfd en die move bij Vettel buitenom was heel stoer. Ik denk dat Sebastian hem niet eens heeft zien komen. Die was duidelijk aan het focussen op Bottas en keek naar de verkeerde kant. Max raakte Vettels voorvleugel weliswaar heel lichtjes met z'n achterband, maar dat heeft hij zelfs niet eens gemerkt. Het was trouwens niet alleen een goede start. In de ronden die volgden kon Max die tweede positie relatief makkelijk vasthouden."

Voor de start zei Verstappen dat een vijfde plek het doel was. Na de race baalde hij als een stekker omdat hij naar eigen zeggen als tweede had kunnen finishen. Was dat echt haalbaar?
"Ja, bij een goede pitstop en vooral een goede timing had dat zeker gekund. Waarom niet? Het is erg lastig inhalen op dit circuit en Max kan fantastisch verdedigen. Dat merkte Bottas in de beginfase. Bovendien kon Max Hamilton goed volgen."

Zeven races, nul zeges. Ferrari en Mercedes verdelen de prijzen. Is het seizoen al mislukt?
"Nee, dat gaat me te ver. We gaan echt de goede kant op. Besef dat Montreal een powercircuit is dat ons vanwege de lange rechte stukken niet geweldig ligt. Toch pakken we hier met Ricciardo een podiumplek. Dat geeft de burger moed. Ik zie ook echt dat we grote stappen hebben gezet sinds de tegenvallende seizoensstart. En we hebben nog twee derde te gaan. Wij gaan echt nog vechten voor GP-zeges dit jaar."

Maar er is nog steeds geen nieuws over de beloofde upgrade van de Renault-motor, die er hier in Canada al had moeten zijn. Dat is weinig hoopgevend.
"De komende twee races worden inderdaad zwaar voor ons. Helaas kost het bouwen van een nieuwe motor meer tijd dan het bouwen van een nieuw chassis. Dat is nu eenmaal zo. Natuurlijk willen wij 'm ook liever morgen hebben dan over een maand. Renault werkt keihard. We moeten geduld hebben en ondertussen pushen we op alle andere fronten. Ik beschouw elke grand prix als een hoofdstuk en het boek is nog lang niet klaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl