Max Verstappen in de Red Bull voor hij uitviel in de GP van Canada
NOS SportAangepast

Hamilton oppermachtig in Canada, drama voor Verstappen

Lewis Hamilton heeft de GP van Canada voor de zesde keer winnend afgesloten. De Britse Mercedes-coureur troefde in Montreal zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas en Red Bull-coureur Daniel Ricciardo af. Voor Mercedes is het de eerste een-twee in 2017. Max Verstappen viel na elf ronden uit.

Bliksemstart Verstappen

Verstappen ging geweldig van start. Hij won gelijk drie plaatsen, waarop na een crash van Carlos Sainz en Felipe Massa al meteen de safety car in de baan kwam. Verstappen lag toen in tweede positie. Toen de wagens na drie ronden weer ruim baan kregen, probeerde Verstappen Hamilton aan kop te verdringen. De Brit hield echter de deur dicht en spoot weg.

Inhaalrace Vettel

WK-leider Sebastian Vettel dook al na zes ronden de pit in, nadat Verstappen in de eerste bocht de Ferrari-voorvleugel had ingekort. Vettel wachtte een inhaalrace, maar Verstappen bleek nog onfortuinlijker. De Limburger kon zich op Circuit Gilles Villeneuve prima handhaven op de tweede positie, totdat zijn Red Bull er met een accuprobleem spontaan mee ophield.

Hamilton had daar het gat al geslagen. Doordat Bottas na een bandenwissel werd opgehouden door Ocon, liep Hamilton nog verder uit. De Brit had na zijn pitstop al negen seconden voorsprong en reed op zijn gemak naar zijn 56ste GP-zege. "Ik had hier tien jaar geleden mijn eerste pole en zege. Dat ik dat nu herhaal, is geweldig"', zei de winnende Brit.

Averij voor Vettel

De strijd om de derde plaats was wel spannend. Ricciardo zag in de slotfase het duo Sergio Perez en Esteban Ocon van Force India naderen, maar hield de laatste podiumplaats vast. Achter Perez en Ocon zaten Räikkönen en Vettel.

De Duitser kreeg de ruimte van zijn Finse teamgenoot en zette toen de aanval in op coureurs van Force India. Zijn inhaalrace slaagde en leidde nog tot een vierde plek. Kimi Räikkönen werd na een matige start slechts zevende, waarmee de race in Canada voor Ferrari uitdraaide op een fiasco.

Onder druk

Ricciardo was als een kind zo blij met zijn podiumplaats. "Ik stond de hele race onder druk, kon me geen fout permitteren. Mijn concentratievermogen werd zwaar getest. Toen ik de geblokte vlag zag, was alles goed", zei de vrolijke Australiër, die bij de huldiging zijn schoenen weer vol met champagne schonk.

In het WK-klassement naderde Hamilton door zijn zege leider Vettel tot op twaalf punten. Bottas heeft als nummer drie 48 punten minder dan Vettel. "We hadden hier een veel beter resultaat kunnen neerzetten", mokte de WK-leider nog na. Zijn vroege stop om schade te laten repareren, maakte de opdracht zondag moeilijk. "Dan moet je uiteindelijk toch tevreden zijn met die vierde plaats."

De Canadees Lance Stroll pakte voor eigen publiek zijn eerste punten in de Formule 1. De Williams-coureur finishte als negende, goed voor twee WK-punten.

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso moest wederom een zware tegenvaller incasseren. De Spanjaard leek op weg naar zijn eerste punten van dit jaar, tot de Honda-motor van zijn McLaren in de voorlaatste ronde voor de zoveelste keer kapotging. De woedende Alonso stapte de tribune op. Het Canadese publiek ving de Spanjaard op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl