Van cultfiguur Grigg tot technicus Payet: hoe is het de EK-helden vergaan?
Geen versierde straten, geen volle kroegen, geen Oranjegekte. Een jaar geleden begon zonder het Nederlands elftal het EK voetbal in Frankrijk. Toch leefde het toernooi ook in Nederland. Zeker ook vanwege de vele verhalen rond dit voetbalfeest.
Er kwam een onverwachte kampioen, er waren veel verrassingen en er stonden nieuwe helden op. Hoe is het hen eigenlijk vergaan na het EK?
Éder, Europees kampioen met Portugal
Als speler van LOSC Lille besliste de vrij onbekende Éderzito António Macedo Lopes, kortweg Éder, de EK-finale tussen Portugal en Frankrijk. Als invaller maakte hij in de 109de minuut de winnende goal met een laag afstandsschot. Op het eindtoernooi in Frankrijk speelde de spits tot de finale slechts dertien minuten, verdeeld over twee invalbeurten.
Bij Lille, dat hem vlak voor het EK na een huurperiode van een halfjaar definitief overnam van Swansea City, was de 29-jarige Portugees dit seizoen zeker van een basisplaats.
Hij betaalde dat vertrouwen niet terug in doelpunten: in 31 competitieduels kwam Éder tot zes goals. Lille eindigde op de teleurstellende elfde plaats. Mooier dan de winnende goal maken in een EK-finale zal het voor de Portugese spits niet meer worden. Bondscoach Fernando Santos nam hem dan ook niet op in de selectie voor de Confederations Cup.
2016/2017: 37 wedstrijden, 7 doelpunten, 5 assists
Dimitri Payet, finalist met Frankrijk
De ruim 75.000 toeschouwers in het Stade de France hielden hun adem in. Het zal toch niet? Frankrijk dat in het openingsduel punten laat liggen tegen Roemenië?
Een minuut voor tijd was daar echter Dimitri Payet. Met een briljante uithaal vanaf een meter of achttien bezorgde hij zijn land de drie punten. Met drie goals en twee assists in zeven duels was hij een van de uitblinkers bij de Fransen, die uiteindelijk de finale verloren van Portugal.
De toen 29-jarige Payet, speler van West Ham United, leek klaar voor een stap naar de top, maar die kwam er niet. Pas in de winter maakte de aanvaller een transfer, nadat hij had geweigerd nog langer uit te komen voor de Londenaren.
Payet keerde voor zo'n dertig miljoen euro terug bij Olympique Marseille, waar hij voor zijn overstap naar West Ham ook al speelde. Een groot succes werd het niet: Marseille eindigde het seizoen als vijfde en Payet haalde niet meer het niveau van het EK.
2016/2017: 39 wedstrijden, 8 doelpunten, 11 assists
Hal Robson-Kanu, halvefinalist met Wales
Met een prachtgoal in de kwartfinales dompelde hij België in rouw en groeide hij uit tot held van Wales: Hal Robson-Kanu. In het eerste groepsduel met Slowakije had hij tien minuten voor tijd als invaller ook al de winnende gemaakt.
Het bleek een opmaat voor een historisch toernooi voor debutant Wales. Aan de hand van Gareth Bale, Aaron Ramsey, Joe Allen, maar ook Robson-Kanu, die steeds beter in vorm raakte, werd de halve eindstrijd bereikt.
De aanvaller was ten tijde van het EK clubloos, nadat hij zijn contract bij Reading, waarmee hij uitkwam in het Championship, had uitgediend. Na het toernooi tekende Robson-Kanu een contract bij Premier League-club West Bromwich Albion.
Hij was voornamelijk invaller, maar had met doelpunten tegen Arsenal, Southampton en Manchester City toch een klein aandeel in het sterke seizoen van West Brom, dat resulteerde in een tiende plaats.
2016/2017: 32 wedstrijden, 3 doelpunten, 1 assist
Het elftal van IJsland, kwartfinalist
IJsland maakte in de kwalificatie al indruk, onder meer door Nederland twee keer te verslaan. Dat het debuterende land een elftal stuurde vol goede voetballers doordrongen van passie werd ook tijdens het EK duidelijk.
De IJslanders versloegen Engeland in de achtste finales, maar verloren een ronde later van Frankrijk. Toch veroverden ze Europa met de IJslandse haka. Ook in eigen land brachten de goede prestaties het volk in beweging. Negen maanden na de sensationele 2-1 zege op Engeland was het opvallend druk op de kraamafdelingen...
Voormalig AZ'er Johann Berg Gudmundsson speelde een sterk EK, nadat hij het daaraan voorafgaande seizoen was gedegradeerd met Charlton Athletic uit het Championship. Het leverde hem een transfer naar de Premier League op, waar hij bij Burnley ging spelen.
Ook oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson tekende na het toernooi bij een andere club. Hij verruilde FC Nantes op huurbasis voor Galatasaray, al werd zijn contract na een halfjaar al verscheurd. Mede door blessures kwam hij geen seconde in actie voor de Turkse grootmacht.
Sigthórsson 2016/2017: 2 wedstrijden, 0 doelpunten, 0 assists
Will Grigg, achtstefinalist met Noord-Ierland
Zonder ook maar een minuut te spelen kroonde Will Grigg zich tot meest besproken en vooral vaakst toegezongen speler van het EK. Op de klanken van 'Freed from desire' van Gala werd de Noord-Ier elk duel toegezongen.
"Your defence is terrified, Will Grigg's on fire", klonk het in de Franse stadions. Zelfs bij wedstrijden waarin Noord-Ierland niet speelde, was het deuntje op de tribunes te horen.
Fans van Hamburger SV startten na het toernooi tevergeefs een petitie om Grigg naar Duitsland te halen. "Grigg heeft een marktwaarde van 1,5 miljoen euro en hij zal in de toekomst een veelvoud opbrengen door merchandising", vonden zij. "Om over de sfeer in het stadion maar te zwijgen."
Maar Grigg bleef bij Wigan Athletic. Hij kwam naar Frankrijk als topscorer van de League One, het derde niveau van Engeland. Als spits van kampioen Wigan scoorde hij dat seizoen 25 keer. Na het EK kampte Grigg met blessures en kwam hij mede daardoor tot slechts vijf goals in 24 competitieduels. Wigan degradeerde en speelt komend seizoen weer in de League One.
2016/2017: 36 wedstrijden, 7 doelpunten, 3 assists