Will Grigg viert zijn interlandgoal tegen Wit-Rusland AFP

Lezerswaarschuwing: het nummer Freed From Desire van Gala zal na dit artikel nooit meer hetzelfde klinken. Dat u het weet. De boosdoener? Will Grigg, de spits van EK-debutant Noord-Ierland die tevens onderwerp is van een Top-40-hit. Met hem in de selectie treedt Noord-Ierland zondag aan tegen Polen. 

Het tiki-taka-voetbal van FC Barcelona is hem waarschijnlijk te machtig, maar in het zestienmetergebied was er dit seizoen in de Engelse League 1 geen spits dodelijker dan de 24-jarige Grigg. 

Met 25 doelpunten schoot hij zijn ploeg Wigan Athletic dit seizoen naar het kampioenschap en verdiende daarmee een plaats in de EK-selectie van de Noord-Ieren. 

De fans van Wigan omarmen hun nieuwe held. Grigg wordt geadoreerd en is zelfs het onderwerp van een hit geworden. Supporter Sean Kennedy kreeg een ingeving en herschreef de dansklassieker Freed from Desire en noemde het nummer Will Grigg's on fire

Zijn filmpje (vanaf 0:59) op YouTube werd in korte tijd meer dan 300.000 keer bekeken. "He will score goals, he will just score more and more. He will score goals, that's what we signed him for. Will Grigg's on fire, your defence is terrified", klinkt het refrein. Vrij vertaald: Hij zal doelpunten maken, hij zal alleen maar meer scoren. Hij zal doelpunten maken, daarvoor hebben we hem gecontracteerd. Will Grigg staat op scherp, jullie verdediging is doodsbang.

'Will Grigg's On Fire'

Bestorming van de hitlijsten

Andere fans waren onder de indruk en brachten het nummer massaal ten gehore. Het werd een hype en er kwam zelfs een plaat. Een hit was geboren en de single staat momenteel in de top van de Britse muzieklijsten. 

En Sean Kennedy? Hij krijgt een gratis seizoenskaart vanwege zijn verdiensten, zo liet Wigan-voorzitter David Sharpe via Twitter weten. 

De muzikale klanken van Will Grigg's on fire zijn inmiddels ook overzee gegaan. Na een doelpunt van Grigg vlak voor tijd in het oefenduel met Wit-Rusland, eind mei, ging het stadion compleet uit zijn dak. 

Het zal dan ook ongetwijfeld niet lang duren voordat het nummer ook te horen is op de Franse tribunes tijdens dit Europees Kampioenschap. Will Grigg is klaar om na Engeland en Noord-Ierland nu Europa te veroveren. 

Opvallende spelers

Het team van Noord-Ierland kenmerkt zich verder vooral door veel spelers uit de lagere Engelse divisies. 

Opvallende namen zijn de 38-jarige doelman Roy Carroll (stond vier seizoenen onder contract bij Manchester United), middenvelder Steven Davis (Southampton) en verdediger Patrick 'Paddy' McNair (Manchester United, debuteerde onder Louis van Gaal). Ook de broers Jonny en Corry Evans zijn erbij.

De selectie van een andere aanvaller, Josh Magennis, is gezien zijn verleden opmerkelijk. De 25-jarige spits van Kilmarnock was in zijn jeugd vooral keeper en werd pas in 2008 aanvaller. Een jaar later werd hij prof. 

Poulewedstrijden Noord-Ierland

Datum Tegenstander Plaats en tijd
Zondag 12 juni Polen Nice, 18.00 uur
Donderdag 16 juni Oekraïne Lyon, 18.00 uur
Dinsdag 21 juni Duitsland Parijs, 18.00 uur

STER reclame