Ongunstig voor Oranje: Zweden wint van Frankrijk

WK-kwalificatie: Zweden-Frankrijk

Zweden heeft tegen Frankrijk goede zaken gedaan in poule A, de WK-kwalificatiepoule van Oranje. In Solna werd het 2-1 na een enorme blunder van de Franse keeper Lloris. Waar Nederland baat had gehad bij een nederlaag van Zweden, hebben Frankrijk en Zweden nu allebei 3 punten voorsprong op Oranje.

Frankrijk kwam na 37 minuten op voorsprong dankzij een magnifieke uithaal - nadat hij de bal even had opgewipt - van Olivier Giroud, maar 5 minuten later maakte Jimmy Durmaz de gelijkmaker voor Zweden.

Blunder Lloris

Diep in blessuretijd maakte oud-PSV-spits Ola Toivonen de winnende nadat de Franse doelman Hugo Lloris in de fout ging. De keeper ging op avontuur en leverde de bal in bij Toivonen, die vanuit de middencirkel het lege doel vond.

De schlemiel van de avond: Hugo Lloris, de keeper van Frankrijk

Oranje moet Zweden of Frankrijk voorbij om nog kans te maken op het WK. Alleen de eerste plaats in de poule geeft recht op een rechtstreeks ticket. Via de tweede plaats kan het Nederlands elftal nog een plaats in de play-offs voor het WK afdwingen.

Nederland heeft kwalificatie nog wel in eigen hand, want het speelt nog uit tegen Frankrijk en thuis tegen Zweden.

Wit-Rusland wint ook

Bulgarije, dat achter Nederland vierde staat in de poule, kwam niet dichterbij.

De Bulgaren, die in maart Oranje nog met 2-0 klopten, gingen in Borisov pijnlijk onderuit tegen Wit-Rusland: 2-1. Voor rust benutte Sivakov een strafschop.

Tien minuten voor tijd scoorde Savitski met een magistrale lob die over oud-Twente-doelman Michailov, via de onderkant van de lat in het doel plofte. De 2-1 van Kostadinov (90+1) kwam te laat.

WK-kwalificatie: Wit-Rusland-Bulgarije