Reuters
NOS NieuwsAangepast

Alle stemmen geteld; 318 zetels voor de Tories, 262 voor Labour

Nu de hertelling van de stemmen in het kiesdistrict Kensington is afgerond, zijn de resultaten van de Britse parlementsverkiezingen definitief binnen. De Conservatieve Partij van premier May krijgt 318 zetels, Labour haalt er 262.

De Noord-Ierse Unionisten (DUP), die hun steun toezegden aan de Conservatieven, komen uit op 10 zetels. De Scottish National Party haalde er 35 en de Liberale Democraten hebben er 12. Andere partijen haalden er samen 13.

Opvallend aan het laatste resultaat, het district Kensington, is dat het verschil tussen de stemmen die de kandidaten van de Tories en Labour kregen minimaal is. Labour-kandidaat Emma Dent Coad haalde 16.333 stemmen, tegen 16.313 voor de Conservatieve Victoria Borwick; een verschil van slechts twintig stemmen. De eerste telling moest over, omdat de stemmen zo dicht bij elkaar lagen.

Met Kensington voor de Labour-partij hebben de sociaaldemocraten vier Londense districten weten te veroveren op de Conservatieven.

Conservatief district

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het kiesdistrict, dat grenst aan het beroemde Hyde Park en bekendstaat om zijn dure woningen, dat het naar een kandidaat van Labour gaat. Kensington staat van oudsher bekend als een van de veiligste districten voor de Conservatieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl