De politie doet onderzoek op Fort Oranje in 2014
NOS NieuwsAangepast

Verwaarloosde kinderen, zwaarden en prostitutie: welkom in Fort Oranje

Slagwapens, steekwapens, honkbalknuppels en zelfs samoeraizwaarden. De politie komt ze regelmatig tegen bij vechtpartijen op de camping Fort Oranje die de gemeente Zundert wil sluiten.

Volgens de politie verblijven er vaak mensen op de camping "die zoals dat heet onder de radar willen blijven". Ook werd op de camping een grote partij gestolen goederen gevonden, waarvan het merendeel afkomstig bleek van inbraken in Zundert en omgeving.

Daarnaast zijn er volgens plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn de afgelopen jaren honderden incidenten geweest rond de volgende thema's:

- prostitutie;
- mensenhandel;
- hennepkwekerijen;
- caravanbranden;
- criminaliteit;
- verwaarloosde dieren;
- gevaarlijke honden.

Van Hoorn: "In een geval liet een man zo'n hond los op zijn dementerende moeder, met grote verwondingen tot gevolg."

Bouwvallig, vervuild en brandgevaarlijk: Wonen op Fort Oranje

Veel van de 600 bewoners van de camping hebben schulden en in sommige caravans wonen wel vijftien mensen. De staat waarin de caravans verkeren is volgens Van Hoorn vaak erbarmelijk. "Dan moet je denken aan sterk verwaarloosde caravans met kapotte ruiten, zonder kachel en met schimmel."

Die man had uitsluitend een matras en een frituurpan.

Jaco van Hoorn

"Echt schrijnend was de situatie eind vorig jaar waar wij in een heel klein schuurtje naast een hennepkwekerij een man vonden die was aangesteld als bewaker ervan. Die man had uitsluitend een matras en een frituurpan en hij kreeg af en toe wat om in die frituurpan te doen. Zo woonde hij daar permanent."

Ook zijn er veel zorgen over de ongeveer 120 kinderen die er rondlopen. In de afgelopen jaren heeft de politie 50 zorgmeldingen over kinderen doorgespeeld naar jeugdzorg.

"Heel opvallend was een situatie waarin de wijkagent twee kinderen van 10 en 12 jaar oud in een kast vond in een badkamer. Ze zaten daar al een hele poos in. Toen de agent vroeg naar het waarom zeiden ze dat ze zich moesten verstoppen als de politie kwam, omdat ze anders meegenomen zouden worden en door jeugdzorg ergens anders ondergebracht zouden worden."

'Blijf godverdomme van de camping af'

Vorige maand nog kwam de politie bij een controle van alle caravans op de camping vermoedelijke prostitutie en mensenhandel op het spoor. Een week eerder moest de politie uitrukken vanwege een steekpartij waarbij twee Roemeense mannen gewond raakten.

"Wat wij ook doen, het helpt niet om daar een aanvaardbaar niveau van leven te krijgen", zegt Van Hoorn. De politie staat dan ook volledig achter het besluit van de gemeente om de camping te sluiten.

Een man voor de supermarkt in Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl