NOS NieuwsAangepast

Zundert sluit 'tv-camping' Fort Oranje

Camping Fort Oranje in Rijsbergen in de gemeente Zundert gaat dicht. De woon- en leefsituatie is er volstrekt onacceptabel en vraagt om direct en stevig ingrijpen van de overheid, zei burgemeester Poppe-de Looff tijdens een persconferentie

Volgens haar is de voormalige familiecamping in de loop der jaren veranderd in een criminele woonwijk. De 624 bewoners, onder wie 123 kinderen, leven er onder "erbarmelijke" en "mensonterende" omstandigheden. Poppe sprak van een onhoudbare situatie, die de openbare orde sterk ondermijnt.

"Daarnaast zijn er schrijnende problemen op het gebied van de geestelijke en lichamelijke gezondheid onder de bewoners. Ook is de mate van vervuiling, de slechte bouwstaat van vele caravans en de brandveiligheid zorgwekkend en onaanvaardbaar."

Inspectie

Op 10 mei vond er een grote inspectie plaats waaraan vijftig ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht van verschillende gemeentes meededen. Zij stuitten op aanwijzingen dat op de camping mensenhandel en illegale prostitutie plaatsvonden.

In de periode daarvoor waren de camping en de bewoners te zien in een docusoap van SBS6. Daaruit bleek dat de voormalige familiecamping een vrijplaats voor mensen met schulden en huisvestingsproblemen was geworden.

Camping Fort Oranje

De afgelopen maanden vroegen leden van de Tweede Kamer zich af waarom de gemeente nog mensen op het adres van de camping inschreef en permanente bewoning toeliet.

Poppe begrijpt die opmerkingen en zegt dat meerdere keren is geprobeerd daarmee te stoppen, maar de gemeente moest bij de rechter bakzeil halen. Ze wees erop dat andere gemeenten op dezelfde problemen stuiten.

Herhuisvesting

De gemeente heeft bij de voorbereiding van het besluit met tal van instanties samengewerkt, onder meer het Rijk, de politie en de GGD. Daarbij is een plan van aanpak opgesteld voor de bewoners.

De gemeente gaat hen herhuisvesten, deels zelfstandig, deels met begeleiding en deels onder volledig toezicht. De gemeente neemt daar een jaar de tijd voor. De bewoners worden daar vandaag over geïnformeerd.

Ander plaatsen

Ook de naburige gemeente Breda was bij het opstellen van het plan van aanpak betrokken. Burgemeester Depla zei dat problemen als die op Fort Oranje op meerdere plaatsen in Nederland spelen.

Daarom is het belangrijk dat de landelijke overheid erbij betrokken is, zei hij. "De aanpak die we hier aan het ontwikkelen zijn, zal helaas wellicht ook een aanpak zijn die op andere campings en recreatieparken in Nederland uitgevoerd moet worden."

Eigenaar

Het besluit tot sluiting van Fort Oranje is vandaag aan eigenaar Engel meegedeeld. Die heeft vier weken om bezwaar te maken. Dat heeft wat de gemeente betreft weinig zin, want de burgemeester zei dat ze het besluit daarna "definitief" zal maken.

Eigenaar Engel erkent tegenover de NOS dat er "inderdaad weleens wat gebeurt. Er zijn een paar meisjes geweest [prostitutie red.]. Inmiddels zijn die allemaal weg." Hij beraadt zich op vervolgstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl