Keizer Akihito AP

Japanse Hogerhuis stemt in met abdicatie Akihito

time icon Aangepast

In Japan heeft het Hogerhuis ingestemd met de regeling die de abdicatie van keizer Akihito mogelijk maakt. Daardoor kan hij nu waarschijnlijk eind volgend jaar met pensioen.

Vorige week ging het Japanse Lagerhuis al akkoord met de regeling voor de 83-jarige keizer. Hij zal worden opgevolgd door zijn zoon, kroonprins Naruhito. De details van Akihito's abdicatie zullen nu verder worden uitgewerkt.

De keizer zinspeelde vorig jaar in een toespraak al op zijn vertrek. "Ik verkeer nu in goede gezondheid", zei hij toen. "Maar ik weet niet of ik mijn taken in de toekomst nog zo goed kan vervullen als ik dat tot nu toe heb gedaan." De keizer werd al eens behandeld aan zijn hart en vanwege prostaatkanker.

Leden van het japanse hogerhuis applaudisseren na het instemmen met de abdicatieregeling AFP

Het is voor het eerst in 200 jaar dat een Japanse keizer vervroegd aftreedt. De laatste keer dat het gebeurde was in 1817. In de grondwet, die na de Tweede Wereldoorlog werd ingevoerd, is geen abdicatieregeling opgenomen.

Om critici uit conservatieve hoek tegemoet te komen werd besloten speciaal voor Akihito een wet aan te nemen. Zijn opvolgers zullen dus niet automatisch zijn voorbeeld kunnen volgen.

STER Reclame