Getty

De partij van de Britse premier May lijkt de grootste te gaan worden bij de parlementsverkiezingen, maar de Conservatieven verliezen wel zetels in het Lagerhuis. Daarmee lijkt May er niet in te zijn geslaagd een overtuigend mandaat te krijgen van de Britse kiezers.

De Conservatieven halen volgens een exitpoll 314 van de 650 te verdelen parlementszetels, een verlies van 17 zetels. Labour, de belangrijkste tegenstander van de regering van May haalde 266 zetels, een winst van 34 zetels.

Exitpoll: partij May verliest meerderheid

De Scottish National Party (SNP) verliest volgens de exitpoll 22 zetels en komt uit op 34 van de 59 Schotse parlementszetels. De Liberal Democrats, die net als de SNP en een groot deel van Labour campagne heeft gevoerd tegen een brexit, zouden 6 zetels hebben gewonnen en komen uit op 14 zetels. De UK Independence Party (UKIP) verliest zijn enige zetel en keert niet terug in het Britse Lagerhuis.

"Als dit zo blijft betekent dat een enorme nederlaag voor May", zegt correspondent Tim de Wit. "Dit had niemand verwacht. Als de exitpoll klopt dan is het zelfs de vraag wat er met haar gaat gebeuren. Haar positie heeft een enorme deuk opgelopen."

Direct na bekendmaking van de exitpoll dook het Britse pond omlaag ten opzichte van de dollar. Rond middernacht kwamen de eerste uitslagen uit districten in Newcastle en Sunderland. Rond 02.00 uur waren de uitslagen van 16 districten bekend; Labour stond op 12 zetels, de Conservatieven op 5.

'Too close to call'

De exitpoll gaf in het verleden vaak een goed beeld van de werkelijke uitslag, maar dat May de absolute meerderheid verliest is niet zeker. Volgens een analyse van de BBC zijn zeker 76 districten 'too close to call', wat betekent dat er nog veel zetels kunnen schuiven.

Het verliezen van de absolute meerderheid zou betekenen dat de Conservatieven op zoek moeten naar een coalitiepartner. Dat kan moeilijk worden vanwege de verdeeldheid over de brexit.

Sinn Fein

De Noord-Ierse partij Sinn Fein zal geen zitting nemen in het parlement in Londen. De partij vaart die koers al langer en partijleider Gerry Adams heeft die vanavond nogmaals bevestigd.

Sinn Fein won bij de laatste verkiezingen in 2015 vier zetels en de verwachting is dat de partij nu ook weer vier zetels krijgt. Als dat zo is dan hebben de Conservatieven aan 324 zetels genoeg voor de meerderheid in het parlement in plaats van 326 zetels.

Weinig overtuigend

May kondigde eind april vervroegde verkiezingen aan om haar mandaat voor de brexit-onderhandelingen met Brussel te versterken. Ze zei destijds dat het gebrek aan eenheid over de brexit in het parlement de onderhandelingspositie van de Britten verzwakte.

De Conservatieven voerden volgens critici een weinig overtuigende campagne, waarbij May vaak werd bekritiseerd om haar zwakke optredens in de media en omdat ze wegbleef bij belangrijke debatten. Labour-leider Jeremy Corbyn, die voor de campagne nog zwaar onder vuur lag in zijn eigen partij, won gaandeweg aan vertrouwen.

In de peilingen wisten de sociaal-democraten nog kort voor de verkiezingen snel in te lopen op de partij van May.

STER reclame