NOS Op 3
Eigen foto

Jongeren zeggen op social media massaal Labour te stemmen bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Maar wil die partij daadwerkelijk winnen, moeten juist zij naar de stembus om het verschil te maken. En da's dan weer niet zo vanzelfsprekend.

Het is namelijk niet de verwachting dat veel jongeren vandaag een stembiljet invullen, zegt correspondent Suse van Kleef. "In de peilingen zegt maar de helft van de jongeren te gaan stemmen, in vergelijking tot 80 procent van de zestigplussers."

Wij vroegen drie jongelingen die wel naar de stembus gingen wat ze stemden en wat ze daar van verwachten.

'Ik denk dat de Conservatieven gaan winnen.' Eigen foto

Tom McPhail (29) uit Londen stemde Labour vanmorgen, maar denkt dat de Conservatieve Partij gaat winnen. "Niemand denkt echt dat Labour het haalt. Dat is natuurlijk best ontmoedigend."

Toch houdt hij hoop. "In theorie kunnen ze winnen. Het is niet zoals stemmen voor de Groenen, die totaal geen kans maken. Maar het hangt allemaal af van jongeren."

En dus roept hij andere jonge mensen op ook op de partij van Jeremy Corbyn te stemmen. "Vooral bij deze verkiezingen is het belangrijk, omdat je direct de consequenties ziet."

De Brexit is voor hem een belangrijk onderwerp. "Mijn vrouw is Nederlands. Het raakt me dan ook persoonlijk als de Brexit hard of zacht is. Maar ik maak me ook zorgen over bezuinigingen en verwoesting van het zorgstelsel."

'Ik denk dat veel jongeren zich realiseren hoe belangrijk hun stem is voor de toekomst van dit land.' Eigen foto

Stacey A'ddona (27) uit Manchester ging vanmorgen vroeg al naar de stembus, en werkt vandaag zelfs in het stemlokaal. "Ik denk dat veel jongeren gaan stemmen. Door de Brexit willen ze dit keer wel hun stem laten horen."

Voor haar was de conservatieve partij van Theresa May de meest logische keus. "Ik werk in de sociale woningbouw. May belooft om betaalbare woningen te bouwen, en wil het recht om een sociale huurwoning over te kopen behouden. Dat sprak me aan", legt ze uit.

"Dat is ontzettend belangrijk voor mensen met een laag inkomen. Het is hun manier om de woningladder op te komen. Ook belooft May meer geld voor ouderenzorg. Ik ben heel benieuwd hoe ze dat waar gaat maken."

Stacey vindt het moeilijk om de uitkomst van de verkiezingen te voorspellen. "Ik werk bij een stembureau in een wijk waar overwegend Labour wordt gestemd. Maar de kranten denken dat de Conservatieven ruimschoots gaan winnen. Wat ik wel weet is dat veel meer jongeren stemmen. Dat zie ik nu al."

'De Conservatieve Partij vertegenwoordigt niet de diverse samenleving die we zijn' Eigen foto

Voor de 31-jarige Hamish Reid was de keuze snel gemaakt: hij stemde Labour vanmorgen. "De Conservatieven kunnen niet omgaan met onze sociale diensten. Ze hebben ons zorgstelsel en ons onderwijs een crisis ingeholpen."

Bezuinigingen van rechts hebben de afgelopen jaren grote impact gehad op het land, zegt Hamish. "Ik stem Labour omdat bezuinigingen niet gewerkt hebben voor ons begrotingstekort. En ik maak me ernstig zorgen over de destructieve harde Brexit van Theresa May."

Hamish vindt vooral dat de conservatieve regering niet de diverse samenleving vertegenwoordigt die het Verenigd Koninkrijk is. "We zouden veel beter af zijn met een coalitie-regering."

STER reclame