De koopgoot in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Sissen naar vrouwen straks ook strafbaar in Rotterdam

In de gemeente Rotterdam is intimidatie op straat vanaf volgend jaar strafbaar. Via een Algemene Plaatselijke Verordening worden sissen, uitschelden, naroepen, achternalopen en om seks vragen verboden.

Mensen die worden gepakt, kunnen een boete van maximaal 4100 euro krijgen of maximaal drie maanden cel. De stad treft daarmee dezelfde maatregel als Amsterdam al deed.

Wethouder Joost Eerdmans ziet straatintimidatie, waarvan vooral vrouwen het slachtoffer worden, als een groot probleem. "Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen en iedereen moet ongehinderd over straat kunnen gaan."

Niet te sexy gekleed

Uit onderzoek van de gemeente Rotterdam bleek vorig jaar dat 84 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar te maken heeft met het fenomeen. Het overgrote deel van de vrouwen zei in het onderzoek dat ze hun gedrag bij voorbaat aanpassen. Zo gaat een deel 's avonds niet meer naar sommige delen van de stad.

Eerdmans: "Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, dat is niet acceptabel."

De komende tijd gaan handhavers er al meer op letten of vrouwen worden lastiggevallen. Daders krijgen tot het eind van het jaar alleen een waarschuwing.

Nieuwe wet in de maak

In Amsterdam werd een paar maanden geleden al een verbod op sissen en intimidatie opgenomen in de APV. Ook daar kan een dader maximaal 4100 euro boete krijgen of een celstraf van maximaal drie maanden.

In Amsterdam zijn nog geen boetes uitgedeeld naar aanleiding van bijvoorbeeld sissen. Er wordt nog gesproken over de handhaving.

Ook in Den Haag wordt er gesproken over strafbaarstelling van straatintimidatie.

Gemeenten die willen dat straatintimidatie strafbaar is, moeten dat nu nog zelf regelen. Inmiddels heeft de PvdA al wel een initiatiefwet bij de Tweede Kamer ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl