Bloemen bij Schiphol na de ramp met de MH17 ANP

Nabestaanden van slachtoffers van de MH17 mogen toch de laatste camerabeelden zien die op Schiphol zijn gemaakt van hun dierbaren, meldt de Stichting Vliegramp MH17. Het OM wilde de beelden eerder niet delen met de nabestaanden van de slachtoffers.

Nog niet duidelijk is wanneer de beelden door de nabestaanden mogen worden bekeken. Voor 17 juli hoopt de stichting meer duidelijkheid te krijgen.

Nabestaande Hans de Borst zei eerder dat het OM de beelden niet wilde geven, vanwege de privacywetgeving. Wat meespeelt is dat op de beelden ook andere passagiers staan. Ook zou het ondoenlijk zijn geweest om alle camera's na te kijken, of er familieleden op staan.

Rouwproces

Volgens Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 helpt het zien van de beelden bij het rouwproces. "Dit zijn de allerlaatste beelden die er zijn. Die zien is heel belangrijk voor de nabestaanden."

Van Zijtveld zegt dat het idee is om per familie een kleine ruimte beschikbaar te stellen, waarin die beelden worden getoond. Daar hoort ook een geheimhoudingsverklaring bij. "De privacy moet gewaarborgd zijn."

34 camera's

De beelden zijn gemaakt door 34 camera's in de vertrekhal en de lounge van Schiphol. Ze zijn opgenomen op 17 juli 2014, van 04.00 tot 14.00 uur. Te zien is hoe de bemanning en de passagiers van de MH17 van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur inchecken.

Bij de ramp met de MH17 in Oost-Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

STER reclame