Wrakstuk van de MH17 daags na de ramp AFP

Nabestaanden van de slachtoffers van de MH17-ramp proberen al bijna drie jaar de laatste bewegende beelden van hun dierbaren te zien, maar het Openbaar Ministerie wil de camerabeelden niet vrijgeven.

De Stichting Vliegramp MH17 bevestigt berichtgeving daarover van RTL Nieuws. Het gaat om beelden van de bewakingscamera's op Schiphol voor het vertrek van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Die zijn in het bezit van het Openbaar Ministerie.

Privacy

Nabestaande Hans de Borst, wiens dochter in het vliegtuig zat, zegt dat hij na een half jaar hoorde dat een andere familie de beelden had gekregen van rechercheurs. Toen hij en een aantal andere nabestaanden bij het OM aangaven dat ze de beelden ook wilden, bleek dat niet te kunnen.

"Het OM zei dat dat niet zomaar kon in verband met privacywetgeving. Daarnaast zou het ondoenlijk zijn om de beelden van alle camera's na te kijken of er familieleden op staan", zegt De Borst.

De stichting heeft het verzoek om de beelden vrij te geven nu neergelegd bij demissionair minister Blok van Justitie. Die gaat met het OM overleggen om te kijken wat er gedaan kan worden voor de families.

STER reclame