Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

ABN wijt gesjoemel met handtekeningen mede aan ontslagstress

ABN Amro heeft het onderzoek naar gesjoemel met handtekeningen door hypotheekadviseurs afgerond. Daaruit blijkt dat 114 van de ruim 850 adviseurs wel eens handtekeningen van klanten kopieerden om een hypotheekaanvraag sneller af te ronden.

De fraude kwam in november aan het licht. Enkele adviseurs zijn ontslagen of herplaatst. Anderen zijn berispt en moesten hun prestatiebonus over 2016 inleveren.

De vervalsingen werden gedaan vanwege veranderingen in de hypotheekaanvraag. Om die te mogen doorvoeren, was opnieuw de handtekening van de klant nodig.

Verkoopdoelen

Volgens ABN Amro zijn er drie oorzaken waardoor zoveel adviseurs in de fout gingen. Het proces voor een hypotheekadvies was te complex, waardoor vertragingen in de aanvragen ontstonden. Om het proces te versnellen werden soms handtekeningen gekopieerd.

Daarnaast stonden de adviseurs onder druk om te presteren, stelt de bank. Er werd stevig gereorganiseerd waardoor adviseurs vreesden voor hun baan. Wie zijn verkoopdoelen niet haalde, kreeg daar een aantekening van.

Als derde kwamen klachten van adviseurs niet voldoende bij leidinggevenden terecht. Er was een te grote afstand tussen de bedenkers van het hypotheekbeleid en de adviseurs.

Ik begrijp het dilemma waarvoor wij onze adviseurs hebben geplaatst.

Frans van der Horst, ABN Amro

ABN Amro zegt dat elke gekopieerde handtekening er een te veel is, maar heeft ook begrip. "Gezien hoe complex wij het hebben gemaakt voor onze mensen, begrijp ik het dilemma waarvoor wij onze adviseurs hebben geplaatst", zegt Frans van der Horst van ABN Amro. "Wij als organisatie hebben daarbij ook verwijtbaarheid aan ons kleven."

De bank heeft veranderingen doorgevoerd die moeten voorkomen dat het opnieuw gebeurt. De bank benadrukt dat klanten nauwelijks nadeel hebben ondervonden van de fraude. In drie gevallen was er schade van minder dan 1000 euro. De bank heeft die klanten gecompenseerd.

De kwestie is nog niet helemaal afgedaan. Het Tuchtrecht Banken kan individuele medewerkers een straf opleggen als ze de bankierseed hebben geschonden. Het is nog niet zeker of er daadwerkelijk zaken voor gaan komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl