NPO-presentatoren bij de presentatie van de programmering 2015-2016
NOS Nieuws

Salarissen presentatoren NPO omlaag

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verlaagt de maximale beloning voor presentatoren. Het salarisplafond daalt van 201.000 euro naar 181.000 euro per jaar (bruto, inclusief werkgeversdeel pensioenpremie).

"Talent mag worden beloond", schrijft Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur. "Maar geld alleen mag nooit de voornaamste drijfveer zijn om bij de publieke omroep te werken."

Topinkomens

Het plafond is nu gelijk aan dat van de topinkomens in de publieke en semipublieke sector, zoals de Wet normering topinkomens die voorschrijft.

Een uitzondering is alleen mogelijk voor 'bestaande' gevallen. Dat zijn bestuurders en presentatoren die al voor het instellen van een salarisplafond aan een omroep verbonden waren en een hoger salaris verdienen.

Dat waren er in 2009 zeventien en in 2016 nog vijf. Het salaris dat zij meer verdienen, wordt door hun omroepen uit eigen middelen betaald.

Giel Beelen

Een presentator die minder is gaan verdienen, is dj Giel Beelen. Zijn werkgever, BNN-VARA, maakte in november bekend dat zijn salaris na zijn vertrek bij 3FM zou worden aangepast.

Volgens De Telegraaf bedroeg Beelens salaris bij 3FM 565.000 euro. Hoeveel Beelen nu verdient, is niet bekend.

Volgens dezelfde krant horen Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Antoinette Hertsenberg ook tot de topverdieners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl